'Als Dost niet speelt bij Oranje zal Blind wat beleven'

Arman Avsaroglu, Maarten Tjallingii en Evert ten Napel NOS

Een verdedigingsduo met Stefan de Vrij en Wesley Hoedt lijkt plausibel. Of is het toch beter om de 17-jarige Matthijs de Ligt voor de leeuwen te gooien? Zit Sneijder op de bank? En wat te doen met de spitspositie; Bas Dost of toch Vincent Janssen? 

Oranje speelt zaterdag een cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije en dus buigt Nederland zich deze week massaal over de ideale opstelling. In het Sportforum is dat niet anders. 

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer waren voetbalcommentatoren Evert ten Napel (FOX) en Arman Avsaroglu (NOS) en oud-wielrenner Maarten Tjallingii te gast. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren. 

De cijfers die Dost produceert bij Sporting in Portugal zijn om duizelig van te worden. De spits scoorde dit seizoen in de competitie al 23 keer en is in bloedvorm. 

Toch denkt voetbalcommentator Arman Avsaroglu dat bondscoach Danny Blind zal kiezen voor Janssen, die bij Tottenham nauwelijks aan spelen toekomt. "Echt belachelijk als dat gebeurt. Dost is een van de topscorers van Europa. Die kun je niet passeren."

Evert ten Napel schudt zijn hoofd: "Dat gaat Blind niet doen. Dat kan niet, joh", zegt de commentator, die onder de indruk is van de cijfers van Dost: "En dat in de Portugese competitie, waar zeer defensief gespeeld wordt."

"Bovendien", waarschuwt Ten Napel, "Dost is een lastig mannetje. Als hij niet in de basis staat, dan kun je wat beleven."

Avsaroglu: "Hij gaat Dost op de bank zetten en dat wegpraten door te zeggen dat Janssen beter in zijn systeem past en het goed heeft gedaan in het Nederlands elftal."

'Als Dost niet speelt bij Oranje zal Blind wat beleven'

Over de in te vullen plekken in het hart van de defensie wordt aan tafel weinig gediscussieerd. Dat moeten De Vrij en Hoedt worden, het vaste duo van Lazio in Italië. Maar de doelman? Dat is lastiger. 

Ten Napel kiest voor Jeroen Zoet van PSV. "Die speelt elke week en de anderen niet. Simpel."

"Ik denk toch dat hij voor Jasper Cillessen kiest", reageert Avsaroglu. "Hij speelt de bekerduels voor Barcelona in Spanje en dat heeft hij goed gedaan. Blind heeft Zoet er al eens eerder uitgehaald. Ik weet niet of hij wel vertrouwen heeft in hem."

Ten Napel: "Dan moet je hem niet selecteren. Als je Zoet nu niet op doel zet kun je hem beter in de kliko gooien."

Van Bronkchorst heeft zich enorm ontwikkeld als trainer van Feyenoord

Evert ten Napel

In een eredivisieloze week wordt er natuurlijk ook gesproken over de titelstrijd. Feyenoord profiteerde optimaal van het puntenverlies van Ajax. De vraag of Feyenoord kampioen wordt lijkt inmiddels een retorische. 

Avsaroglu is stellig. "Het is klaar. Ik zie dit niet meer fout gaan en ik zou ook niet weten waar mensen dat op baseren."

Ten Napel antwoordt: "Feyenoord kan verliezen van Ajax en dan raken ze toch weer in paniek in Rotterdam. Het is nog niet gelopen, al was dit wel een cruciaal weekend."

'Van Bronkchorst nu echt de baas bij Feyenoord'

Ontwikkeling Van Bronkchorst 

In alle lofzangen over het mogelijke kampioensjaar van Feyenoord gaat het vaak over de doelpunten van topscorer Jørgensen. Of de vechtlust van Vilhena, en het vernuft van El Amhadi. Het leiderschap van Kuijt natuurlijk niet te vergeten. 

Maar beide commentatoren willen ook trainer Giovanni van Bronckhorst niet onbenoemd laten. "Ik moet zeggen dat hij zich enorm heeft ontwikkeld als trainer. Als je ziet hoe rustig hij elke keer overkomt. Hij is echt de baas bij Feyenoord", zegt Ten Napel.

Avsaroglu: "Hij gaat altijd pal voor zijn ploeg staan, ook als het tegenzit. Hij neemt zijn team altijd in bescherming en zou ze nooit afvallen. Tegelijkertijd is hij keihard, maar dat laat hij niet zien in interviews. Dat hij Kuijt durft te passeren is een voorbeeld van een goede beslissing die hij als trainer durft te nemen."

Karsdorp geniet bij Oranje nog na van puntenverlies Ajax