Moeder gedode vluchteling: ze probeerde ons alleen maar te helpen

time icon Aangepast
NOS

De Somalische Aamina Osman Ali zat op de boot met vluchtelingen die vrijdag voor de kust met Jemen werd beschoten. Ze was pas 22 en overleefde de aanval niet, net als zo'n veertig landgenoten die ook aan boord waren. Duizenden kilometers verderop is haar familie ontroostbaar.

"We zijn een arme familie. Ze probeerde ons alleen maar te helpen", vertelt haar moeder aan correspondent Bram Vermeulen. "We kregen het nieuws dat een vliegtuig hun boot had geraakt. De overlevenden hebben ons geïnformeerd."

Enige optie

De familie woont in een van de armste wijken van de stad Burao, in Somaliland, een semi-autonome regio in het noorden van Somalië. Veel migranten die naar Europa gaan, komen hier vandaan. 75 procent van de bevolking is er werkloos en voor veel jongeren is vertrekken de enige optie. 

Ook voor Aamina. Vier jaar geleden al kwam ze terecht in Saudi-Arabië, maar omdat ze geen geldige papieren had werd ze gearresteerd en gevangengezet, vertelt haar broer die regelmatig contact met haar had. Toen ze vrijkwam, reisde ze door Jemen dat geteisterd wordt door oorlog. 

Broer van Aamina NOS

Een dag voordat ze op de boot van Jemen naar Sudan stapte, belde Aamina nog met haar broer. Ze vertelde dat ze via Sudan naar Egypte wilde gaan. 

Toen de jongen het nieuws over de beschoten boot hoorde, keek hij meteen op Facebook om te zoeken naar informatie. Op een foto zag hij het lichaam van zijn dode zus. "Mijn god, ik ben zo boos. Stel je voor dat je eigen familie met opzet door iemand wordt vermoord. En dat je daar dan zo het lichaam ziet liggen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Ondanks de gevaren lonkt Europa nog steeds voor jonge Somaliërs
2/2 De foto van Aamina op Facebook NOS

Nu broodwinner Aamina niet meer leeft, ligt de druk op zíjn schouders. "Ik hoop hier in Burao een baan te vinden, of in een ander land. Zelfs in Nederland, maar dan neem ik liever het vliegtuig."

Wapensmokkelaars

Het is nog niet duidelijk wat er vrijdag precies is gebeurd. Aanvankelijk werd gesproken over een beschieting vanuit een helikopter, maar later verklaarden overlevenden dat ze beschoten werden vanaf een andere boot. 

De vluchtelingen werden mogelijk aangezien voor wapensmokkelaars. Door wie ze zijn beschoten is ook nog onduidelijk. Volgens getuigen werd er gebruikgemaakt van een Apache-helikopter. De Saudische luchtmacht heeft die tot zijn beschikking. 

Kaart met Somaliland Localfocus

STER Reclame