Goes zet woestijnbuizerd en valken in tegen meeuwen

Wethouder Loes Meeuwisse in actie tegen meeuwenoverlast Omroep Zeeland

Boven het centrum van Goes zijn roofvogels losgelaten om meeuwen te verjagen. De gemeente wil de roofvogels een paar keer per maand laten vliegen om overlastgevende meeuwen uit de stad te weren.

Wethouder Loes Meeuwisse liet vandaag een valk boven de stad los, vanaf Parkeergarage Centrum. "We krijgen zoveel klachten over meeuwenoverlast in de stad. Ze zijn vaak op zoek naar eten. Dat doen ze in de omgeving van de Grote Markt bij de café's." Daarom ging daar vanmiddag een woestijnbuizerd de lucht in.

Valkenier Ruben van Maaren zegt tegen Omroep Zeeland dat de meeuwen niet bang hoeven te zijn dat ze worden opgegeten. "Hij eet liever een duif", lacht de valkenier.

Niet voeren

"Het is belangrijk om de meeuwen niet te voeren, maar dat doen veel mensen toch", zegt Meeuwisse. "Laat ook geen eten slingeren. Wij proberen als gemeente de vuilnisbakken op tijd te legen."

Speciaal net

De valk wordt alleen tijdens het broedseizoen losgelaten in de hoop dat de meeuwen zich op een andere plek nestelen. Goes geeft eigenaren van een pand met een plat dak ook speciale netten. Door die netten is het voor de meeuwen niet meer mogelijk om op die daken te broeden.

De maatregelen in Goes zijn niet nieuw. Ook in Katwijk, Alkmaar, Leiden en Haarlem wordt, met wisselend succes, geprobeerd om de meeuwenoverlast aan te pakken. Daarbij worden naast roofvogels ook vogelverschrikkers ingezet. Ook worden eieren vervangen door nep-eieren of in olie gedompeld zodat jongen niet uit kunnen komen. 

De meeuw is in Nederland beschermd door de flora- en faunawet en mag niet worden bejaagd.