Water slaat gat in de oever bij Grave

Stuw bij Grave (het gat is hier niet zichtbaar) Twitter | Waterschap Rivierenland

De oever van de Maas is ten noorden van de stuw bij Grave verzakt. Deze week nog gaat Rijkswaterstaat het afgebrokkelde stuk aanvullen met grote stenen om het gat te dichten.

Net achter de stuw is de oever weggeslagen doordat het water in de Maas veel harder stroomt dan voorheen. Rijkswaterstaat wijt dat, volgens Omroep Brabant, aan de zware regenval van de afgelopen tijd. Ook de beschadiging aan de stuw speelt een rol.

De stuw ging kapot nadat een Duits vrachtschip er op 29 december 2016 in dichte mist tegenaan was gebotst. De jukken raakten beschadigd, waardoor water weglekte. Dat leidde tot een daling van het waterpeil met enkele meters.

Nooddam
In afwachting van een definitieve oplossing heeft Rijkswaterstaat een tijdelijke voorziening aangelegd vlakbij de stuw. Het gaat om een nooddam. Het water blijft nu op peil doordat het alleen door het kleinere, zuidelijke deel van de stuw kan stromen. Voor het scheepvaartverkeer is dat een goede oplossing. Maar de combinatie van een vernauwde watergang en het hoogwater van de laatste tijd, heeft er wel toe geleid dat de oever bij de nooddam afbrokkelde.