Russische aanwezigheid bij Koerdische militie in Syrië

AFP

De Syrisch-Koerdische militante beweging YPG meldt dat het Russische leger een militaire basis opricht in het noordwesten van Syrië; een gebied dat wordt beheerst door Koerdische milities. Als de verklaring van de YPG klopt, zou het de eerste keer zijn dat Rusland formeel samenwerkt met een Koerdische militie. 

Hoewel het Russische ministerie van Defensie ontkent dat Rusland van plan is om een militaire basis te openen in de buurt van de grens met Turkije, zegt de YPG dat de beweging hier toestemming voor heeft gegeven. Volgens de Koerden worden hier ook strijders getraind. 

Rusland ontkent dit en stelt dat het gaat om een "verzoeningscentrum" dat moet helpen bij de vredesbesprekingen in Syrië. Het is niet duidelijk wat de Russen daarmee bedoelen.

Een woordvoerder van de YPG zegt tegen het persbureau Reuters dat Russische troepen zich al in de buurt van de Syrische stad Afrin hebben gelegerd met jeeps en pantservoertuigen.

PKK

Het gebied is de afgelopen maanden meermaals bestookt vanuit Turkije.

De Russische steun aan de YPG-strijders, in ruil voor de aanwezigheid in het grensgebied met Turkije, ligt mogelijk gevoelig bij de Turkse regering. Turkije ziet de YPG als een onderdeel van de militante Koerdische beweging PKK.

De afgelopen maanden probeerde Turkije te voorkomen dat de Koerdische beweging een te grote invloed kreeg in het grensgebied met Turkije. De YPG is daar op dit moment de dominante factor. 

Turkije heeft nog niet officieel gereageerd op het bericht. De Turkse vice-premier Kurtulmus zei wel kort na de bekendmaking van de YPG dat hij de "etnische structuur" in Noord-Syrië in stand wil houden. "Turkije staat niet toe dat de regio verandert in een regio van terrorisme."