De Turkse president Erdogan AFP

Er komen geen Turkse ministers meer naar Nederland om campagne te voeren voor het referendum in Turkije. Dat zegt de campagneleider Mustafa Aslan van het campagneteam van de AK-partij in Nederland. Volgens Aslan is dat vandaag besloten.

Het referendum in Turkije gaat over een grondwetswijziging die de Turkse president Erdogan meer macht geeft. Tussen Nederland en Turkije ontstond een grote diplomatieke rel toen het kabinet verhinderde dat twee Turkse ministers in Nederland campagne  konden voeren.

Drie plekken

Turkse Nederlanders kunnen van 5 tot 9 april op drie plekken in Nederland hun stem uitbrengen over de grondwetswijziging. Het gaat om de steden Deventer, Amsterdam en Den Haag, meldt het Turkse consulaat in Rotterdam via Facebook. 

Eerdere Turkse verkiezingen leidden in Nederland tot files bij Rijswijk. 

Vanwege de verwachte drukte moeten stemmers in Deventer hun auto langs de A1 parkeren, waarna ze met bussen naar evenementenhal De Scheg worden gebracht. In Den Haag kunnen mensen gaan stemmen in het nieuwe evenementencentrum GIA Exhibition. In Amsterdam staan de stembussen in de Rai.

De steden verwachten vooralsnog geen problemen bij de stembussen. Wel zegt Deventer dat demonstraties op het terrein rond het stembureau en vlagvertoon verboden zijn. 

Turkije zelf stemt later

In Turkije zelf kan de kiezer zich pas op 16 april uitspreken. Het Turkse parlement heeft al met de grondwetswijziging ingestemd. Europese landen maken zich zorgen dat president Erdogan zijn macht uitbreidt.

STER reclame