'Er staan Groot-Brittannië zware, lastige onderhandelingen te wachten'

EPA

Een woordvoerder van de Britse premier May heeft bekendgemaakt dat de procedure voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie begint op 29 maart. "Dan gaat het echt beginnen en gaat het proces van start", zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal.

Groot-Brittannië krijgt twee jaar de tijd om te onderhandelen over de voorwaarden van de brexit. "Dat is vrij weinig tijd als je je bedenkt dat ze 43 jaar lang lidstaat van de EU zijn geweest", zegt de Wit.

De stap van May komt negen maanden na het referendum over de brexit. Een kleine 52 procent van de Britten stemde toen voor een vertrek uit de EU. Zo'n 48 procent wilde in de EU blijven.

In maart 2019 is het land dan officieel geen EU-lidstaat meer, maar dat betekent niet dat er niet meer samengewerkt wordt. De belangrijkste boodschap van de brexit-stemmer is volgens May namelijk het terugdringen van immigratie uit EU-landen. Dus wil ze af van het vrij verkeer van personen. "En dat kan alleen door uit de gemeenschappelijke markt te stappen."

Gevaren

De onderhandelingen zullen niet makkelijk verlopen, gaat De Wit verder. Volgens hem zijn er ontzettend veel gevaren. "Als je alleen al kijkt naar de tientallen miljarden die Groot-Brittannië nog van Brussel moet betalen voor projecten. Terwijl May juist zegt: 'Waarom zou ik voor projecten betalen die langer lopen dan dat wij nog bij de EU horen?'"

Brussel stelt zich hard op, sluit De Wit zijn uitleg af. "Het worden zware, lastige onderhandelingen."

Pijnlijke verkiezingscampagne

Correspondent Arjan Noorlander in Brussel sluit zich daarbij aan. "Het zullen geen makkelijke gesprekken worden, maar er kan nu wel gesproken worden en dat is iets waar de EU bijna driekwart jaar naar uit heeft gekeken."

Noorlander vindt de startdatum van 29 maart goed gekozen, want dat betekent dat de onderhandelingen klaar moeten zijn vóór de volgende verkiezingen van het Europees Parlement. "Dat bespaart de Britten een pijnlijke verkiezingscampagne voor een instituut waar ze eigenlijk afscheid van willen nemen."