ANP

De zakenman die in januari werd beschoten bij het Thialf stadion in Heerenveen heeft een tijd in een safehouse gezeten, maar kan zich nu weer vrij bewegen. Bert Jonker laat zich niet leiden door angst, zegt hij tegen Omrop Fryslân in zijn eerste interview sinds het schietincident na het EK schaatsen.

De schaatssponsor reed die avond van de parkeerplaats af toen er een man naar hem toe kwam. Toen Jonker stopte en het raampje omlaag deed, kreeg hij een wapen op zich gericht. Hij gaf gas en werd alleen geraakt in zijn hand. Die is grotendeels hersteld, maar de zakenman is wel wantrouwiger geworden.

Als ik een situatie niet vertrouw, doe ik een extra rondje om de rotonde.

Bert Jonker

"Mijn leven bestaat nu uit twee gedeelten: voor het incident en na het incident. Ik stond altijd wat onbevangen in het leven, met een open vizier trad ik mensen tegemoet. Ik kijk nu niet altijd achter me, maar ik heb wel de nodige maatregelen getroffen."

Jonker vertelt dat hij nu meer beveiliging heeft, waaronder camera's. Ook hebben de mensen die hem begeleidden tips gegeven in de tijd dat hij bij ze ondergedoken zat.

"Als ik een situatie niet vertrouw doe ik een extra rondje om de rotonde. Ik heb leren kijken of de omgeving veilig is, vaker kijken in de spiegel, als ik de situatie niet vertrouw, rij ik even onder een tankstation. Daar staan camera’s en wordt de boel geregistreerd. Dat soort dingen."

Het schietincident bij het ijsstadion zou het gevolg zijn van een zakelijk geschil. De schutter is nog altijd niet opgepakt. Er is een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. 

STER reclame