Berlijn: terugslaan om nazi-uitspraak speelt Erdogan in de kaart

Minister Gabriel van Buitenlandse Zaken AFP

Bondskanselier Merkel zegt dat Turkije moet stoppen met het maken van nazi-vergelijkingen. We laten niet toe dat elk taboe sneuvelt zonder rekening te houden met de slachtoffers van het nationaal-socialisme, zegt Merkel. Turkije moet zich aan de Duitse wet houden, anders krijgen Turkse politici geen toestemming om toespraken in Duitsland te houden, aldus de bondskanselier. 

De Duitse regering is tegelijkertijd niet van plan om Erdogans nazi-beschuldigingen aan het adres van bondskanselier Merkel met gelijke munt te betalen. "Wie heeft er wat aan als wij in dezelfde taal op dezelfde manier zouden reageren als Erdogan, met dreigementen en beschuldigingen? Alleen Erdogan zelf", zei een woordvoerder van minister Gabriel van Buitenlandse Zaken.

Turkije had eerder ook al gesproken van nazi-praktijken. Dat was vanwege het verbieden van Turkse campagnebijeenkomsten in Duitsland. Dit weekend betichtte de Turkse president Erdogan Merkel ook persoonlijk van het gebruiken van nazi-methoden tegen "Turkse broeders" in Duitsland en tegen Turkse ministers die in Duitsland campagne wilden voeren voor een referendum over de grondwet in Turkije.

Ook zei Erdogan, in een toespraak die op tv werd uitgezonden, dat gaskamers en verzamelkampen weer terug kunnen komen in Europa. 

Wie mij beledigen kan, dat bepaal ik altijd nog zelf.

Minister Gabriel van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend

Volgens Gabriel is Erdogan er alleen maar mee geholpen als Duitsland hard terugslaat. "We laten ons uit op de manier waarop wij dat doen", sprak zijn woordvoerder, om de verzamelde pers te herinneren aan Gabriels uitspraken van dit weekend. Gabriel zei toen tegen Der Spiegel: "Wie mij beledigen kan, dat bepaal ik altijd nog zelf."

"We zijn een sterke democratie, niet weerloos, stom of naïef", zei de woordvoerder verder. "Als de boog overspannen is, dan is hij overspannen. Dan reageren we erop, maar op onze manier."

Is de heer Erdogan nog wel goed bij zijn hoofd?

Vice-voorzitter van de CDU Julia Klöckner

Vandaag zei ook Merkels woordvoerder dat Erdogans uitlatingen "onacceptabel" zijn. Het was dezelfde reactie als eerder deze maand na de eerste nazi-vergelijkingen van de Turkse president.  

De vicevoorzitter van Merkels CDU Julia Klöckner vroeg zich gisteren af "of de heer Erdogan nog wel goed bij zijn hoofd is". Ook riep ze Turkse Duitsers op Erdogans uitspraken te veroordelen en raadde ze de Turkse president een paar colleges geschiedenis, fatsoen en internationale betrekkingen aan.

Ook de Turkse minister Isik van Defensie liet zich dit weekend niet onbetuigd. Hij reageerde op een interview van de chef van de Duitse inlichtingendienst BND met Der Spiegel, waarin die zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de geestelijke Gülen achter de mislukte couppoging in Turkije van vorig jaar zomer zit. Minister Isik vroeg zich daarop af of de Duitse inlichtingendienst er misschien achter zit.