Officiële procedure brexit start 29 maart

Aangepast
Theresa May AFP

De procedure voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie begint op 29 maart. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier May gezegd.

May zal een brief sturen naar de 27 overige lidstaten van de EU waarin ze het vertrek van de Britten aankondigt. Volgens artikel 50 van het Verdrag van Lissabon kunnen de onderhandelingen over de voorwaarden voor de uittreding dan beginnen. Voor die onderhandelingen staat twee jaar.

De verwachting is dat het een moeizaam proces zal worden. May heeft een harde brexit aangekondigd. De Britten willen bijvoorbeeld geen deel meer uitmaken van de Europese interne markt. Er is dan geen vrij verkeer van personen meer mogelijk.

Mandaat

De EU zegt klaar te zijn voor de onderhandelingen. Voorzitter Donald Tusk zal na ontvangst van de brief een EU-top uitschrijven. De lidstaten zullen dan bepalen met welk mandaat de onderhandelaar op pad wordt gestuurd.

De stap van May komt negen maanden na het referendum over de brexit. Een kleine 52 procent van de kiezers stemde toen voor een vertrek uit de EU. Zo'n 48 procent wilde in de EU blijven.

STER Reclame