Annuleringen door stakingen Italiaans luchtvaartpersoneel

Vliegtuigen van Alitalia AFP

Veel vluchten van en naar Italië lopen vandaag vertraging op of vallen uit door een staking van Alitalia-personeel. Ook een aantal luchtverkeersleiders legt het werk neer tussen 13.00 en 17.00 uur. Andere bonden hebben opgeroepen tot een 24-uursstaking. Zo'n veertig procent van de vluchten van Alitalia kan niet doorgaan.

Bij Alitalia heerst grote onrust doordat er plannen liggen om zo'n 2000 banen te schrappen. De Italiaanse minister van Verkeer ontmoet vandaag vertegenwoordigers van de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden om te spreken over een reddingsplan voor het noodlijdende concern. Alitalia biedt werk aan zo'n 12.500 mensen.

De drie partijen spreken ook over de staking die gepland staat voor 5 april. Dan legt het personeel van Alitalia 24 uur lang het werk neer.

Lonen terugdringen

Het bedrijf wil de salarissen van de piloten korten met zo'n 25 procent. Stewards en stewardessen zien hun loon met 32 procent teruglopen, meldde de directie vrijdag aan de vakbonden.

De staking raakt ook vluchten van andere vliegtuigmaatschappijen. Onder meer Air France, British Airways en Lufthansa hebben vluchten geannuleerd als gevolg van de stakingen.