PVV-leider Wilders wil meeregeren met de rechtse partijen Hollandse Hoogte | Phil Nijhuis

PVV-leider Wilders vindt het "ondemocratisch en onverkoopbaar" als de PVV niet mee mag onderhandelen. "Je kan 1,3 miljoen kiezers niet bij voorbaat negeren", zei hij na afloop van zijn gesprek met verkenner Schippers.

Wilders wil dat zij onderzoekt of een coalitie van PVV, VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie mogelijk is.

VVD-leider Rutte herhaalde vandaag dat hij de PVV wil uitsluiten van kabinetsformatie. Tijdens de verkiezingscampagne heeft hij meerdere keren gezegd dat hij niet om de formatietafel wil met Wilders. 

Op zijn beurt heeft Wilders vorig jaar gezegd dat hij niet met de VVD wil regeren zolang Rutte die partij leidt.

Wilders wil meeregeren

Roemer: zonder de VVD

Na de lunchpauze kwam SP-leider Roemer langs bij Schippers. Hij pleit voor een centrum-links kabinet van zes partijen, zonder de VVD. Zo'n kabinet zou als belangrijkste opdracht het herstel van de gemeenschap moeten krijgen, vindt de SP. "Er zijn nu te veel onzekerheden. Mensen moeten weer zekerheden gaan opbouwen", zei Roemer.

Zijn ideale coalitie bestaat uit SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Ook de Partij voor de Dieren zou een mogelijkheid zijn. Roemer beseft dat de meeste andere partijen daar niets voor voelen. "Maar ik roep de verkenner op om meerdere opties te onderzoeken."

STER reclame