'Turkije-Nederland' met Lubach-commentaar een hit op YouTube

Arjen Lubach vertelt over de 'speciale versie' van de samenvatting van de wedstrijd Turkije-Nederland YouTube

Het is tv-presentator en komiek Arjen Lubach opnieuw gelukt: een onderwerp uit zijn programma Zondag met Lubach is een daverend succes op internet. Een filmpje van de voetbalwedstrijd Turkije-Nederland met alternatief commentaar staat op YouTube inmiddels boven aan de lijst met zoekresultaten.

Aan het einde van het item over 'de lange arm van Ankara' kondigde de komiek aan dat hij een speciale versie had gemaakt van "de allerleukste wedstrijd voor Turkse Nederlanders". Hij voorzag een samenvatting van een voetbalwedstrijd van september 2015, waarin Turkije met 3-0 van Nederland won, van nieuw commentaar. 

In het filmpje wisselt de commentator teksten als "Erdogan is een dictator" af met opmerkingen als "Sneijder laat zijn man lopen". De video is al ruim 100.000 keer bekeken en is momenteel het eerste filmpje dat je ziet wanneer je zoekt op de termen "Turkey" en "Netherlands". Precies zoals Lubach voor ogen had. 

Turkey-Netherlands 3-0 - Dutch commentator goes crazy (Original) HD

Tijdens zijn satirische show van gisteren had Lubach het uitgebreid over 'de lange arm van Ankara'. Met behulp van vijf vingers aan de hand van die arm ging hij in op de invloed van president Erdogan op Nederlanders van Turkse afkomst. Die is groot, zei Lubach, mede doordat veel Turkse Nederlanders niet goed zijn geïntegreerd. De mislukte integratie zou ook te wijten zijn aan het beleid van de Nederlandse regering. 

Veel Turkse Nederlanders steunen de president van Turkije, terwijl ze volgens de presentator liever hier blijven wonen vanwege de economische voordelen en democratie.

Lubach wil naar eigen zeggen Erdogan-aanhangers in Nederland bereiken via voetbal. Deze groep kijkt volgens hem weinig naar Nederlandse televisieprogramma's. Ook lezen Turkse imams in moskeeën in Nederland preken voor die zijn bedacht door de regering in Turkije, zo legt hij uit in het filmpje over 'de lange arm van Ankara'. Daardoor komen ze te weinig in aanraking met discussies in de Nederlandse samenleving. 

De lange arm van Turkije - Zondag met Lubach (S06)

"Als deze versie van de wedstrijd bovenaan komt te staan op YouTube, dan is dat de versie die zij (Turkse Nederlanders red.) allemaal te zien krijgen", aldus Lubach. De redactie van het programma wilde vanochtend niet veel kwijt over het succes van het filmpje. "We laten de show het liefst voor zich spreken", luidt de reactie.