ANP
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil meerderheidskabinet met CDA en D66

VVD-leider Rutte wil dat de VVD gaat regeren met CDA en D66. Na afloop van een gesprek met verkenner Schippers zei hij dat hij hoopt op een stabiel meerderheidskabinet, met een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens Rutte liggen CDA en D66 het dichtst bij de VVD.

Die combinatie heeft echter geen meerderheid in de Tweede Kamer, daarom is er een vierde partij nodig. Volgens Rutte hebben SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie allemaal voor- en nadelen. Hij herhaalde nog eens dat de PVV uitgesloten is als mogelijke coalitiepartij.

Rutte wil de komende kabinetsperiode een lastenverlichting doorvoeren in combinatie met een belastingherziening. Ook moet er geïnvesteerd worden in de ouderen- en verpleegzorg en in defensie en de politie. Verder wil de VVD-leider dat er werk gemaakt wordt van een energietransitie.

Zonder VVD

GroenLinks zet in op een "christelijk-progressief" kabinet, zei GroenLinks-leider Klaver na zijn onderhoud met Schippers. Hij vindt dat zij moet kijken naar alle opties, dus ook naar een coalitie zonder VVD.

Klaver: "De laagste inkomens moeten er echt het meeste op vooruit gaan ten opzichte van de hoogste inkomens." Verder wil hij dat klimaatverandering wordt aangepakt en dat er een humaan vluchtelingenbeleid komt.

Het lijkt CDA-leider Buma onlogisch "om met deze uitslag een coalitie te bouwen zonder de grootste partij". Daarom heeft hij Schippers geadviseerd om een informateur van VVD-huize te benoemen. Hij zei dat de vier partijen die gaan regeren, in ieder geval ook samen een meerderheid in de Eerste Kamer moeten hebben. Volgens hem moet het aankomende kabinet "in ieder geval goed gaan luisteren naar de zorgen van de mensen". Hij denkt daarbij aan de eerlijke arbeidsmarkt, immigratie en integratie en normen en waarden.

Een progressief-christelijk kabinet zoals GroenLinks-leider Klaver heeft voorgesteld, ziet Buma niet zitten.

D66-leider Pechtold zei: "Wij willen een kabinet met de grootste partij, de VVD, en de winnaars, D66, CDA en GroenLinks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl