Politie erkent fouten in zaak dood Talitha (25)

NH Nieuws

De politie heeft fouten toegegeven in het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse Talitha (25) in 2013.

De chefs van de Eenheid Noord-Holland en de Landelijke Eenheid hebben een brief geschreven aan de nabestaanden. Daarin wordt erkend dat politieambtenaren "onzorgvuldig" hebben gehandeld, schrijft regionale omroep NH.

Essentiële informatie

Talitha werd in 2013 dood op het spoor gevonden bij Heerhugowaard. Ze was overreden door een trein. De politie ging toen uit van zelfdoding en dat had niet gemoeten, zeggen de chefs. "De twee verantwoordelijke politieambtenaren hebben essentiële informatie niet meegenomen in de afweging om forensische opsporing ter plaatse te laten komen." 

In de verklaring van de machinist staat dat Talitha al bewegingloos op de rails lag voordat de trein over haar heen reed. Dat in combinatie met de verwondingen die ze had, past volgens forensisch patholoog Frank van de Groot niet bij zelfdoding. 

Wat er met Talitha is gebeurd is niet duidelijk. "De politieambtenaren hadden kunnen en moeten weten dat nader forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak noodzakelijk was", schrijven de politiechefs in de brief.

Bloemen

Aan de nabestaanden zijn excuses gemaakt en bloemen aangeboden. "De politie Noord-Holland heeft de klachten zeer adequaat opgepakt en naar tevredenheid van de nabestaanden afgewikkeld", zegt de advocaat van de familie. "Dat men de gemaakte fouten nu erkent, getuigt van een zeer professionele houding. Wij hebben zeker het idee dat ze van deze zaak willen leren." 

Het Openbaar Ministerie had al eerder verontschuldigingen aangeboden.