(archieffoto) AFP

Op de Middellandse Zee tussen Libië en Italië zijn de afgelopen 24 uur 3315 migranten van boten gehaald. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA gebeurde dat bij 25 operaties.

De acties werden uitgevoerd door de Italiaanse kustwacht, maar ook door schepen van andere Europese landen en internationale hulporganisaties. Zo meldde SOS Méditerranée 946 migranten te hebben gered, onder wie bijna 200 kinderen.

In totaal zijn er sinds 1 januari zo'n 16.000 bootmigranten aangekomen in Italië. Dat is 36 procent meer dan een jaar geleden rond deze tijd. 

De oversteek wordt weer snel populair nu de weersomstandigheden beter worden, zei correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Het klinkt een beetje cynisch, maar de lente hangt in de lucht. Het water wordt warmer."

Overleg

Juist vandaag is een vertegenwoordiging van de Libische regering in Rome voor overleg met een aantal Europese ministers. De partijen onderhandelen al een tijdje. Europa wil dat Libië meer doet om de migranten tegen te houden, maar Libië wil daar het een en ander voor terugzien.

De Italiaanse krant Corriere della Sera zegt de inhoud van het Libische eisenpakket te kennen. Het zou gaan om een bedrag van zo'n 800 miljoen euro aan onder meer schepen, motorboten, helikopters en terreinwagens. 

Volgens het Italiaanse dagblad eisen de Libiërs ook een radarinstallatie. "Maar dat ligt natuurlijk gevoelig", zegt Zoutberg. "Want zo'n radarinstallatie valt natuurlijk onder het wapenembargo dat de VN tegen Libië heeft ingesteld."

STER reclame