Vertrouwen consumenten in economie hoogste in 10 jaar

ANP

De economie groeit door en dat sterkt het vertrouwen van consumenten. Ze hebben een goed gevoel bij de economie en vinden het een goed moment om grotere aankopen te doen. Het consumentenvertrouwen steeg in maart weer en is in bijna tien jaar, sinds juli 2007, niet zo groot geweest, meldt het CBS.

Ook de investeringen nemen weer toe, na een kleine dip in de maand december. Die is te verklaren uit het aantal verkochte nieuwe auto's: dat was in vergelijking aanzienlijk lager dan een jaar eerder, december 2015, toen veel mensen nog wilden profiteren van de oude bijtellingsregels die gingen veranderen.

In januari werd meer geïnvesteerd in machines, vrachtwagens, bestelwagens en personenauto's. Ook in woningen werd meer geld gestoken, maar daar was de stijging minder sterk dan in de voorgaande maanden. De investeringen in infrastructuur, bruggen, wegen en spoor, liepen terug.

De Nederlandse economie ligt op stoom. De drie groeimotoren (export, consumptie en investeringen) draaien op volle toeren, en de werkloosheid daalt gestaag. Dat blijkt uit de laatste CBS-cijfers over de export, de consumentenbestedingen en de omzet in de detailhandel. 

De export groeide in januari met bijna zes procent. Consumenten willen en kunnen meer geld uitgeven. De omzet in de winkels steeg in januari met vijf procent en online is zelfs 17 procent meer verkocht.