Wekdienst van 20 maart: dit gebeurde terwijl je sliep

Leden van een Frans arrestatieteam op vliegveld Orly AFP

Goedemorgen, het is vandaag bewolkt en regenachtig. Ook gaat het flink waaien. Het wordt zo'n 10 tot 12 graden. 

Wat heb je gemist?

Dader Orly was onder invloed van coke, wiet en alcohol

De 39-jarige man die zaterdag werd doodgeschoten op het vliegveld Orly, bij Parijs, was onder invloed van cocaïne, wiet en alcohol. In zijn bloed zat twee keer zo veel alcohol als is toegestaan voor automobilisten. In zijn appartement werd cocaïne gevonden.

De man kwam om toen hij het wapen van een bewaker probeerde af te pakken. Enkele uren eerder had hij bij een verkeerscontrole een andere agent onder vuur genomen met hagel. Naar het motief van de man is nog altijd gissen. Hij had een strafblad en op zijn lichaam is een koran gevonden, maar of hij geradicaliseerd was, is onduidelijk.

ANP

Banken geven te hoge boetes bij het oversluiten hypotheken

Banken geven vaak hogere boetes dan is toegestaan aan klanten die hun hypotheek vervroegd aflossen, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat zou betekenen dat tienduizenden mensen die vorig jaar zo'n boete hebben betaald, geld terugkrijgen.

Eigenlijk mag de boete niet hoger zijn dan het bedrag dat de bank misloopt doordat iemand zijn hypotheek oversluit. Maar uit berichtgeving van onder meer het tv-programma Radar bleek dat zeker twaalfduizend mensen gemiddeld drieduizend euro te veel hadden betaald. 

De AFM heeft vervolgens twaalf verzonnen dossiers voorgelegd aan banken en ontdekte dat de berekeningen flink verschilden. Om te voorkomen dat banken te hoge boetes opleggen, komt de autoriteit vandaag met een leidraad voor de berekening van het bedrag.

Ronald Plasterk ANP

'PvdA moet samengaan met GroenLinks'

PvdA-politicus Ronald Plasterk vindt het na het verlies bij de verkiezingen tijd voor een "hergroepering op links". In een opiniestuk in de Volkskrant zegt hij dat de PvdA moet samengaan met GroenLinks. 

"Als er één moment is om dit proces in gang te zetten, is het nu", schrijft Plasterk. "In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect." De twee fracties zouden samen met 23 zetels de tweede partij van het land vormen.

Frank Muller / Zorginbeeld / Hollandse Hoogte

Verplichte screening leidt tot valse verdenkingen kindermishandeling

De vragenlijsten die artsen verplicht moeten invullen om kindermishandeling te ontmaskeren, sorteren niet het gewenste effect. Volgens arts-onderzoeker Maartje Schouten leiden de lijsten in negen van de tien gevallen tot onterechte verdenkingen.

Sinds vijf jaar screenen alle eerstehulpafdelingen en huisartsenposten op kindermishandeling. Als op een van de vragen een alarmerend ja of nee volgt, komt er een onderzoek. Daardoor wordt in veel gevallen dus onterecht melding gemaakt van kindermishandeling. Toch is de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet van plan de lijsten te schrappen. "Dan missen we nog meer mishandelde kinderen", zegt een inspecteur.

Verder vandaag.. 

Gaan vijf Franse presidentskandidaten voor het eerst met elkaar in debat. De deelnemers zijn François Fillon (Les Républicains), Benoît Hamon (Parti Socialiste), Marine Le Pen (Front National), Emmanuel Macron (En Marche!) en Jean-Luc Mélenchon (Communistische Partij). Op 23 april en 7 mei worden in Frankrijk presidentsverkiezingen gehouden.

In de Verenigde Staten zijn hoorzittingen over de vermeende Russische invloed op de verkiezingen. De veiligheidsdiensten FBI en NSA brengen de bevindingen van hun onderzoek naar de Russische inmenging naar buiten. Zij hebben bekeken of president Trump voordeel heeft gehad door Russische beïnvloeding.

En het mag dan regenachtig zijn vandaag, het is officieel wel de eerste lentedag van het jaar. Dat betekent dat de koeien voor het eerst weer naar buiten gaan. Een grote zuivelfabrikant organiseert de eerste jaarlijkse weidegang om de lente in te luiden. Een boer in Ouderkerk aan de Amstel is gastheer van dit spektakel.

Fijne dag!