Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA)
NOS NieuwsAangepast

Plasterk: PvdA moet samengaan met GroenLinks

Ronald Plasterk vindt dat de PvdA na de verloren verkiezingen moet samengaan met GroenLinks. Het is volgens hem tijd voor een hergroepering op links, onder leiding van Jesse Klaver. De PvdA zal "een toontje lager moeten zingen".

"De belangrijkste conclusie van de verkiezingen is dat links als geheel enorm heeft verloren, twintig zetels, en dat links compleet verdeeld is", schrijft de PvdA-bewindsman in een opiniestuk in de Volkskrant. "Als je zo verloren hebt, moet je je beraden op waar het ooit allemaal om begonnen was."

PvdA-leider Asscher ziet geen heil in een fusie met andere partijen, twittert hij.

Ook GroenLinks-leider Klaver is niet enthousiast. "Ik laat de discussie vooral bij de PvdA. Dat is beter voor iedereen", zei hij voor binnenkomst bij verkenner Schippers.

Volgens Plasterk liepen de kiezers weg omdat links verdeeld is en de partijen elkaar bestreden in plaats van rechts. Hij noemt het wrang dat de SP een zetel verloor maar toch met taart vierde dat de partij groter was dan de PvdA.

Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu.

Ronald Plasterk

Als de PvdA in de Tweede Kamer samengaat met GroenLinks, levert links met 23 zetels ineens de tweede partij van het land, redeneert Plasterk. "Idealiter zou ook de SP zich in dat linkse blok begeven", stelt Plasterk, die een brede partij als het Britse Labour of de Amerikaanse Democraten voor zich ziet.

"Dat is wat links in Italië erbovenop heeft gebracht. Na slechts een paar jaar is daar de samengang compleet."

Nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar moeten er spijkers met koppen worden geslagen. "Idealiter zouden de partijen daar met gecombineerde lijsten moeten komen. In veel gemeenten zitten combinaties van de drie partijen al samen in college of oppositie, hier en daar zal over chagrijn heen gestapt moeten worden."

"Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu. In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse, en respect."

Asscher en Klaver schudden elkaars hand

Samsom

Vorig jaar opperde PvdA-leider Samsom een soortgelijk plan. Hij zei met Klavers voorganger Van Ojik over een gezamenlijke fractie te hebben gesproken. Dat leidde tot niets toen Klaver het stokje overnam. "Uit alles bleek dat hij dacht: 'Ik wil zelf de grootste worden op links'", oordeelde Samsom toen.

Klaver pleitte destijds wel voor meer samenwerking tussen GroenLinks, PvdA, SP en D66. Die partijen zouden samen een machtsblok kunnen vormen in een progressieve coalitie.

Tijdens de verkiezingscampagne reikte Klaver PvdA-lijsttrekker Asscher letterlijk de hand om de afspraak te maken een rechts kabinet niet aan een meerderheid te gaan helpen na de verkiezingen. Asscher sprak van een politieke truc, maar schudde uiteindelijk wel de uitgestoken hand van Klaver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl