'De Ligt selecteren voor een cruciale interland, dat is best gek'

Vlnr: Pierre van Hooijdonk, Sonny Silooy, Tom Egbers, Kees Jansma en Sjoerd Mossou NOS

Een zeventienjarige centrale verdediger selecteren voor het Nederlands elftal. Verstandig of niet? Ook in Studio Voetbal is Ajax-verdediger Matthijs de Ligt onderwerp van gesprek.

Tafelheren Kees Jansma, Sjoerd Mossou en Pierre van Hooijdonk vinden dat bondscoach Danny Blind een flinke gok neemt door zo'n jonge speler al aan het grote werk te laten ruiken.

Beetje gek

"We hebben het wel over een centrale verdediger, geen fladderende rechtsbuiten. Ik vind het om die reden toch wel een beetje gek", zegt Mossou. "Het is een cruciale interland", is Van Hooijdonk het met Mossou eens en doelt op de aanstaande WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije.

"Is het wel een goed signaal naar die jongen toe?", vraagt Van Hooijdonk zich af. "In Kopenhagen en tegen Excelsior heeft hij fouten gemaakt. Doe lekker rustig aan met hem."

Jan-Arie van der Heijden

Mossou opteert voor Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden, die in zijn ogen best een kans in Oranje had verdiend. "Iedereen ziet dat hij geen echte international is, maar hij speelt wel een voortreffelijk seizoen."

"Hij heeft bovendien een goede leeftijd en ervaring. Dat kun je ook belonen. De Ligt kun je toch ook bij Jong Oranje eerst een kans geven?"

'Doe lekker rustig aan met De Ligt, Oranje komt best vroeg'

In de eredivisie liet Feyenoord bij Heerenveen opnieuw zien klaar te zijn voor de eerste landstitel sinds 1999. De Rotterdammers wonnen in Friesland na een comeback met 2-1. "Het was een heerlijke wedstrijd, reclame voor de eredivisie", aldus Mossou.

Verschil in veerkracht

Jansma constateerde een verschil in veerkracht met Ajax, dat verrassend bij Excelsior punten verspeelde. "Bij Ajax zag je na rust geen veranderingen of toewijding, bij Feyenoord was er juist veel verschil. Er was na rust meer overtuiging en toewijding."

"Feyenoord is mentaal zo sterk, je voelde na de 1-1 dat ze nog gingen winnen", vult Mossou aan.

Het puntenverlies van Ajax is volgens drie van de vier tafelgasten doorslaggevend in de titelrace. Jansma, Van Hooijdonk en Mossou verwachten dat Feyenoord het kampioenschap niet meer weggeeft. 

'Groot verschil hoe Feyenoord en Ajax uit de kleedkamer kwamen'

Het puntenverlies in Kralingen betekent een dreun voor Ajax, dat afgelopen week in de Europa League tegen FC Kopenhagen juist nog goed voor de dag kwam.

"Afgelopen donderdag was prima, maar ze hebben de afgelopen periode veel zwakke wedstrijden gespeeld", constateert Mossou.

Minder euforisch

"Ik was al iets minder euforisch over de wedstrijd tegen Kopenhagen. De vorm van Ajax is helemaal niet zo goed als menigeen doet voorkomen", vindt Jansma. 

"Hetzelfde heb ik met de superlatieven over jonge talenten (doelend op Matthijs de Ligt, red.). Drie dagen later blijkt hij toch iets minder goed te zijn."

'Wanneer speelde Ajax voor het laatst twee goede duels op rij?'