Niet onze Jasper beste docent ter wereld, wél de Canadese Maggie

tijd van publicatie Aangepast
Maggie MacDonnell krijgt van een sjeik de prijs uitgereikt | Hollandse Hoogte

De Amsterdamse geschiedenisdocent Jasper Rijpma maakte kans om de beste leraar ter wereld te worden. Maar het mocht niet zo zijn. Vandaag werd de Canadese Maggie MacDonnel door de Varkey Foundation tot winnares uitgeroepen. Ze ontvangt 1 miljoen dollar.

Maggie geeft filosofie op een school in Salluit, een afgelegen plek in Quebec, waar 1300 Inuit wonen. Het leven is er niet makkelijk. Heel wat mensen kampen met drank- en drugsproblemen. Daarnaast zijn er veel tienermoeders en is er veel seksueel misbruik.

Het houdt voor Maggie niet op bij het geven van les. Ook buiten het klaslokaal is ze actief bezig om het leven van haar studenten te verbeteren. "Als docent in zo’n kleine gemeenschap stopt het niet na de lestijden", vertelt ze op de website van de organisatie. "De schooldeuren zijn dan wel dicht, maar de relatie met je studenten gaat gewoon door."

Ze is, samen met haar studenten, verschillende projecten gestart. Daardoor keerden jongeren terug naar de schoolbanken, deden vrouwen veel meer dan voorheen mee met activiteiten binnen de gemeenschap en werd een fitnesscentrum opgezet. Samen met de leerlingen opende ze een tweedehandswinkel die elk weekend open is en wordt gerund door haar leerlingen. Haar studenten leren zo wat ondernemen is.

Maggie verandert volgens de organisatie het leven van haar leerlingen. Daar hoeft ze naar eigen zeggen helemaal geen moeite voor te doen. "Ik zie het als mijn taak om elke dag verbinding te zoeken met jongeren. Ik voel me enorm bevoorrecht dat ik in deze positie zit. Het houdt me jong en geeft me energie. Er komen steeds weer nieuwe uitdagingen op mijn pad. Fantastisch om samen met ze problemen op te lossen."

De filosofiedocent koos uiteindelijk voor het lerarenvak vanwege haar eigen jeugd. Ze kreeg toen ze jong was les van veel toegewijde docenten. "Zij hebben een enorme impact gehad. Het voelt als mijn verantwoordelijkheid om dat wat mij gegeven is, door te geven aan telkens weer een nieuwe generatie."

Maggie werd door de Canadese premier Trudeau persoonlijk gefeliciteerd.

Salluit is alleen toegankelijk met een vliegtuig en ligt dus afgelegen. Met de 1 miljoen dollar wil ze ervoor zorgen dat Inuit-jongeren meer van het vasteland gaan houden. Dat moet bijvoorbeeld gebeuren met een speciaal kajak-programma, zodat de jongeren eenvoudig en op een betaalbare manier naar de bewoonde wereld kunnen. Op die manier wil Maggie een poging doen om een deel van de effecten van het kolonialisme tegen te gaan.

STER Reclame