EPA

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Man doodgeschoten op vliegveld Orly na aanval op militairen

Op de luchthaven Orly in de buurt van Parijs is gisteren een man doodgeschoten nadat hij drie militairen had aangevallen en het wapen van een van hen had geprobeerd af te pakken. 

De man is een bekende van de politie en de inlichtingendiensten. Hij zou op een lijst staan van personen die van terroristische sympathieën worden verdacht. De duizenden passagiers die op het vliegveld waren, werden geëvacueerd. Niemand raakte gewond.

Een paar uur voor het incident op de luchthaven opende dezelfde man het vuur op drie agenten bij een verkeerscontrole ten noorden van Parijs. Daarbij raakte een agent lichtgewond.

Man doodgeschoten op Parijse luchthaven

Bomen herinneringsbos MH17 geplant

In Vijfhuizen zijn zaterdagochtend de eerste bomen geplant voor het herinneringsbos, dat onderdeel is van het Nationaal Monument MH17. Er komen 298 bomen, ter nagedachtenis aan alle inzittenden van rampvlucht MH17.

Nabestaanden en vrijwilligers planten de bomen in de vorm van een herinneringslint. Ook minister Koenders heeft een boom geplant.

Minister Bert Koenders en de ambassadeur van Australie Brett planten bomen voor het herinneringsbos ANP

Schoorstenen oude IJsselcentrale opgeblazen

Twee schoorstenen van de voormalige elektriciteitscentrale in Zwolle is volgens plan op zaterdagochtend opgeblazen. De IJsselcentrale wordt gesloopt, het opblazen van de schoorstenen is onderdeel hiervan.

De voorbereidingen begonnen eerder deze week. Er werden explosieven aan de onderkant van de beide torens aangebracht. Nadat met een hoorn een signaal was gegeven, werden deze tot ontploffing gebracht en lagen de torens binnen tien seconden op de grond.

Gecontroleerde explosie bij schoorstenen Zwolle

Spekman in tranen na ovationeel applaus PvdA-leden

"Het doet mij pijn en verdriet dat ik er niet in ben geslaagd het vertrouwen in de PvdA te herstellen." Met een lang applaus voor de vertrekkende voorzitter Hans Spekman ging zaterdagmiddag de politieke ledenraad van de Partij van de Arbeid van start. Spekman maakte vrijdagavond bekend dat hij stopt als PvdA-voorzitter na de verkiezingsnederlaag.

Emoties bij Hans Spekman op PvdA-ledenraad

Deze landingsbaan is rond, bedacht door een Nederlander en een wereldhit

Ronde start- en landingsbanen op de vliegvelden. Misschien hebben we ze wel in de toekomst. Wetenschapper Henk Hesselink deed er onderzoek naar en dat wordt inmiddels ook in het buitenland opgepikt. Een animatie van het project bij de BBC werd in twee dagen tijd al meer dan 19 miljoen keer bekeken.

"Het idee van de cirkelvormige landingsbaan is dat vliegtuigen kunnen landen en starten op elk punt in de cirkel", stelt Hesselink, die werkt voor het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Moeilijke manoeuvres bij lastige weersomstandigheden, zoals bij dwarswind, zouden niet meer nodig zijn. "Er kan bij verschillende windrichtingen altijd geland worden."

Landen en opstijgen vanuit elke hoek... eh bocht

Chuck Berry was de vader van de rock-'n-roll

De Amerikaanse muzieklegende Chuck Berry is op 90-jarige leeftijd overleden. Volgens de politie is hij zaterdag dood gevonden in zijn huis, maar over de oorzaak is nog niets bekend.

Berry was ongekend belangrijk voor het begin van rock-'n-roll. In de jaren 50 combineerde hij blues, country en r&b tot een nieuw genre dat publiek aan beide kanten van de rassenscheiding aansprak.

Muzieklegende Chuck Berry (90) overleden

Hij werd bekend met nummers als My Ding-a-Ling, Roll over Beethoven en Maybellene. Johnny B. Goode wordt gezien als zijn meesterwerk. Het is een van de meest herkenbare nummers in de muziekgeschiedenis en is vele malen gecoverd door andere artiesten. 

Vier doden bij schietpartij op Curaçao

Curaçao is dit weekend opgeschrikt door een schietpartij, waarbij vier mannen zijn omgekomen. De slachtoffers werden volgens de politie door twee mannen onder vuur genomen. Volgens NOS-correspondent Dick Drayer is de kans aannemelijk dat de schietpartij iets te maken heeft met bende- en drugsgeweld op het eiland.

Hulpverleners ontfermen zich over een van de slachtoffers Extra

"Dat komt vaak voor op het eiland. Curaçao maakt zich zorgen om het vele wapengeweld en probeert met intensieve campagnes dit geweld terug te dringen", zegt Drayer. Maar die inspanningen lijken weinig effect te hebben. "Curaçao is een doorvoerhaven van Zuid-Amerikaanse drugs naar Amerika en Europa. Dat in combinatie met armoede, slechte scholing en jeugdwerkloosheid, biedt een kweekvijver voor drugsgerelateerd geweld."

Noord-Korea test nieuwe raketmotor

Noord-Korea claimt dat er een succesvolle test is uitgevoerd met een nieuwe raketmotor. Dictator Kim Jong-un, die de test bijwoonde, noemde het een nieuwe fase voor de Noord-Koreaanse raketindustrie.

De rakettest komt enkele dagen na een waarschuwing van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea zei de minister dat het geduld met de Noord-Koreanen op is.

Nieuwslezer kondigt 'succesvolle' raketproef aan

Arrestatie na mishandeling via Twitter

In de Verenigde Staten is een man gearresteerd, omdat hij een journalist via Twitter zou hebben mishandeld. Hij stuurde een journalist met epilepsie een knipperend bericht, wetende dat dat een aanval kon veroorzaken. 

Het knipperende gifje met 'Je verdient een aanval voor je berichten' veroorzaakte inderdaad een epileptisch insult waardoor Eichenwald stuiptrekkend op de grond viel. Hij bleef enkele dagen onwel en had nog weken moeite met spreken, zegt zijn advocaat.

Het bericht Twitter

De verdachte werd afgelopen vrijdag opgepakt in de staat Maryland. Hij bleek onderzoek te hebben gedaan naar epileptische aanvallen. Ook had hij met anderen gesprekken gevoerd over het bericht, zoals "laten we eens zien of hij sterft".

Derde Nederlandse lawineslachtoffer gevonden

In de Franse Alpen is het derde Nederlandse slachtoffer van de lawine van eerder deze maand gevonden. De nabestaanden van de 25-jarige student zijn op de hoogte gebracht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het slachtoffer was op vakantie met een studentenvereniging uit Nijmegen en ging op 7 maart met twee anderen buiten de piste in Valfréjus snowboarden. Een lawine bedolf hen.

Nederlandse doden door lawine in Frankrijk

Vliegtuigpassagiers met zuurstofmaskers veilig geland op Schiphol

En je hoopt het niet mee te hoeven maken, als je in het vliegtuig stapt: zuurstofmaskers die uit het plafond komen vanwege problemen met de cabinedruk. Passagiers van een toestel van Titan Airways weten sinds vandaag hoe dat voelt. Vanmorgen moest het vliegtuig waar ze in zaten uitwijken naar Schiphol.

PSV, Feyenoord en Ajax

Allereerst speelde PSV gisteravond een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De Eindhovenaren boekten een magere, maar verdiende 1-0 overwinning. Siem de Jong maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Feyenoord blijft nog steeds op koers voor de eerste landstitel sinds 1999. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst won vanmiddag na een slechte eerste helft met 2-1 van Heerenveen. Reza Ghoochannejhad opende de score voor Heerenveen, maar in de tweede helft zorgden Nicolai Jørgensen en Tonny Vilhena voor een Rotterdamse overwinning.

En Ajax bleef bij Excelsior in Rotterdam steken op een gelijkspel: 1-1. De Rotterdammers kwamen in de eerste helft op voorsprong. Zes minuten later scoorde Justin Kluivert de gelijkmaker. Ajax staat na deze speelronde op zes punten achterstand op koploper Feyenoord.

Slechte generale voor Nederlandse honkballers

De Nederlandse honkballers kenden een slechte generale repetitie in de aanloop naar de halve finale van de World Baseball Classic. In de nacht van zaterdag op zondag verloor Oranje met ruime cijfers een oefenwedstrijd tegen Arizona Diamondbacks, een club die uitkomt in de Major League Baseball: 5-12.

Oranje acteerde niet in de sterkst mogelijke samenstelling en bleef ver verwijderd van het hoge niveau van de laatste duels in de WBC. Kalian Sams produceerde in de zevende inning wel een homerun en sloeg in de laatste slagbeurt twee punten binnen.

EPA

De komende dagen...

Verkenner Edith Schippers gaat morgen in gesprek met de dertien fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag van afgelopen week.

De koeien gaan morgen weer voor het eerst na de winter naar buiten. De dieren zijn altijd zichtbaar blij met de lente voor de deur. Turner Epke Zonderland heeft de eer om in Ouderkerk aan de Amstel de staldeuren te openen.

De rechter doet dinsdag uitspraak in de zaak rond de overname van de Telegraaf Media Groep (TMG). De Belgische uitgever Mediahuis en Talpa van John de Mol zijn geïnteresseerd. De Mol is boos op de raad van commissarissen van TMG, omdat die gekozen heeft voor een fusie met Mediahuis en niet meer met Talpa wil onderhandelen.

Woensdag wordt de jaarlijkse Grote Rekendag georganiseerd. Dat is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen die volledig in het teken staat van rekenen. Het thema dit jaar is ‘meten, bewegen en construeren’. Vorig jaar dezen er 1300 scholen mee aan de Grote Rekendag. 

Fijne week!

STER reclame