Worley grijpt eindzege reuzenslalom, Hirscher verprutst laatste race

Tessa Worley heeft in Aspen voor het eerst in haar loopbaan de wereldbeker op de reuzenslalom veroverd. De 27-jarige Française, die dit seizoen drie reuzenslaloms op haar naam schreef, had in de slotrace van het seizoen aan de vijfde plaats voldoende om Mikaela Shiffrin in de eindstand voor te blijven.

Tessa Worley met de kristallen bokaal als eindwinnaar in de wereldbeker op reuzenslalom. EPA

Worley, tweevoudig wereldkampioene op deze discipline, moest in de toptwaalf eindigen. Na de eerste run bezette ze de zesde plaats en dus nam de Française in de tweede run geen al te grote risico's meer. 

De Italiaanse skiesters heersten in Colorado. Federica Brignone won met overmacht, ver voor haar twee landgenoten Sofia Goggia (+1,44) en Marta Bassino (+1,47). 

Shiffrin, net als Worley dit seizoen drie keer de beste in deze discipline, werd in eigen land slechts zesde.

Marcel Hirscher kwam in Aspen niet verder dan de vierde plaats op de slalom. EPA

Myhrer lacht het laatst

De slalom voor mannen, de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, werd verrassend een prooi voor André Myhrer. De Zweed (34) boekte zijn zevende wereldbekerzege, nadat Marcel Hirscher - die na een manche riant aan de leiding ging - in de tweede omloop in de fout was gegaan. 

Myhrer was uiteindelijk 0,14 seconden sneller dan Felix Neureuther en 0,15 seconden sneller dan Michael Matt. Hirscher viel op 0,32 zelfs helemaal buiten het podium. 

Topseizoen

Toch beleefde Hirscher ondanks de nederlaag een topseizoen. Hij deed aan 25 WB-races mee en stond zestien keer het podium. Hij won de wereldbeker op de slalom, de reuzenslalom en voor het zesde jaar op rij de algemene wereldbeker, een record. Op de WK was de Oostenrijkse vedette goed voor twee keer goud en eenmaal zilver.

Myhrer was in 2012 overigens de laatste skiër die de wereldbeker op de slalom won, voordat het tijdperk Hirscher aanbrak.