AFP
NOS Nieuws

Unanieme steun voor Schulz als leider SPD

Martin Schulz is op een partijcongres in Berlijn gekozen tot leider van de SPD. Hij kreeg 100 procent van de geldige stemmen, een naoorlogs record voor de Duitse sociaal-democratische partij.

Schulz neemt het bij de Bondsdagverkiezingen in september op tegen de CDU van bondskanselier Merkel. Het verkiezingsprogramma wordt pas in juni bekend, maar Schulz maakte in een toespraak alvast bekend dat hij de nadruk zal leggen op gerechtigheid, respect en waardigheid.

Populisme

Schulz haalde in zijn vijf kwartier durende speech uit naar populistische politici. De Duitse partij Alternative für Deutschland noemde hij "een schande voor de Bondsrepubliek" en de Amerikaanse president Trump verweet hij "het wiel van de vrijheid" terug te draaien.

De voormalige voorzitter van het Europees Parlement maakte verder duidelijk hoe hij tegenover Europa staat. "Van mij hoef je geen Europa-bashen te verwachten."

Coalitie

Sinds de partij Schulz naar voren schoof als kandidaat-lijsttrekker bij de verkiezingen, gaat het in de peilingen crescendo met de SPD. Onlangs werd de partij voor het eerst in ruim tien jaar groter gepeild dan de CDU.

Schulz' voorganger als partijleider, Sigmar Gabriel, sprak op het congres in Berlijn mede daarom van een "vrolijke en optimistische" machtsoverdracht. Hij zei te hopen dat er na de verkiezingen een einde komt aan de regeringscoalitie van SPD en CDU/CSU. "Dat willen de mensen niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl