Boeddhisten betogen in Myanmar tegen burgerrechten voor Rohingya
NOS NieuwsAangepast

Boeddhisten Myanmar betogen tegen rechten Rohingya

In Myanmar zijn honderden boeddhisten de straat opgegaan om te betogen tegen het verlenen van burgerrechten aan leden van de vervolgde Rohingya-minderheid in het land. De demonstratie, waar ook veel monniken aan meededen, vond plaats in Sittwe, de hoofdstad van de deelstaat Rakhine.

In die regio voert het leger van Myanmar volgens de VN etnische zuiveringen uit door de moslims van de Rohingya-gemeenschap te verjagen en te vermoorden. In de ogen van radicale boeddhistische inwoners van Myanmar zijn de Rohingya illegaal binnengekomen migranten uit het buurland Bangladesh.

In werkelijkheid zijn vele generaties Rohingya in Myanmar geboren en getogen.

Staatsburgerschap

Drie dagen geleden adviseerde een commissie onder leiding van VN-coryfee Kofi Annan de regering van Myanmar om de Rohingya niet langer te vervolgen, en leden van die gemeenschap het Myanmarese staatsburgerschap te geven.

De regering van Aung San Suu Kyi verwelkomde het advies van de commissie en liet weten de meeste aanbevelingen direct te willen uitvoeren. Maar de boeddhistische hardliners verzetten zich fel tegen burgerrechten voor de moslims.

De Myanmarese autoriteiten ontkennen overigens dat de Rohingya worden gediscrimineerd en vervolgd. Het leger zou alleen in actie komen tegen gewapende strijders. De VN schat dat in de afgelopen zes maanden 27.000 Rohingya zijn gevlucht en bijna 90 mensen zijn gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl