PEC Zwolle heeft al zeventien maanden niet op gras gewonnen

Vandaag staat voor PEC Zwolle de altijd beladen IJsselderby tegen Go Ahead Eagles op het programma. In tegenstelling tot PEC Zwolle heeft de club uit Deventer de overstap naar kunstgras nooit gemaakt en dus ronken wekelijks de grasmaaiers nog in de Adelaarshorst.

En juist dát zou in de derby van vandaag weleens van cruciale betekenis kunnen zijn. PEC en gras gaat de laatste tijd slecht samen. De laatste overwinning in de competitie op gras dateert alweer van 3 oktober 2015. Zeventien maanden geleden. Er werd toen met 1-0 gewonnen bij Willem II.

Ron Jans op het kunstgrasveld in het PEC Zwolle-stadion ANP Pro Shots

PEC-trainer Ron Jans heeft een logische verklaring voor de teleurstellende reeks. "Het ligt aan de kwaliteit van de tegenstanders, niet aan de ondergrond. De betere ploegen spelen op echt gras: Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, AZ. Maar ik zou wel heel graag weer eens winnen op echt gras trouwens", aldus Jans.

In de eredivisie spelen ADO Den Haag, Roda JC, Excelsior, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo en PEC Zwolle op kunstgras. De andere twaalf ploegen spelen op gras.

Jans ziet de Zwolse keuze voor kunstgras niet als een nadeel, ondanks de tegenvallende resultaten. "Als trainer is kunstgras een verademing. Het is nooit droog, nooit hobbelig en altijd beschikbaar. Ik hoef mijn trainingen er nooit op aan te passen. Iedereen kan erop terecht en wij kunnen altijd in het stadion trainen."

Ron Jans tijdens het trainingskamp van PEC Zwolle ANP Pro Shots

Toch kleven er voor Jans wel nadelen aan het kunstgras. "Bij nat weer en 's avonds wordt het vaak stroperig. Ook de korrels blijven een probleem. Die moeten gewoon worden vervangen door een type korrel waar geen enkele discussie over kan bestaan."

Afschaffing van kunstgras in de eredivisie ziet de trainer niet zitten. "Ik denk niet dat je van alle clubs die nu op kunstgras spelen, kunt vragen om weer terug te gaan naar echt gras. Dat brengt ze in financiële problemen en dat moet je niet willen. Of dat moet financieel gecompenseerd worden."

Of het spelen op kunstgras ook vaker blessures oplevert bij spelers, durft Jans niet te zeggen. "Het kan toeval zijn, maar het is het onderzoeken waard. Nu valt het niet te bewijzen dat het een gevolg is van het ander. Toch blijft het mooiste nog altijd het spelen op een strak, net, vlak en écht grasveld."

Zondag gaat PEC op bezoek in Deventer voor de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles. "Als trainer van PEC heb ik in Deventer nog niet gewonnen", aldus Jans. "We hebben daar dus nog wel wat goed te maken."

Het eredivisieduel Go Ahead Eagles-PEC Zwolle is zondag te volgen via het liveblog op NOS.nl, Teletekstpagina 827 en via Langs de Lijn op NPO Radio 1. Een samenvatting is om 19.00 uur te zien in Studio Sport, op NPO 1.