Matthijs de Ligt ANP

Van een kolkende Arena met 54.033 enthousiaste supporters naar Woudestein, dat plaats biedt aan 4.400 toeschouwers. En tussendoor ook nog een uitnodiging van bondscoach Danny Blind voor het Nederlands elftal. Het is een week van uitersten voor de 17-jarige Matthijs de Ligt.

Natuurlijk is het nog maar de vraag of Ajax-trainer Peter Bosz ook zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen Excelsior kiest voor De Ligt in het centrum van de verdediging naast Davinson Sánchez. Maar waarom niet? Jairo Riedewald is niet honderd procent fit en Nick Viergever kreeg een paar vervelende tikjes in het duel met FC Kopenhagen.

Terug naar vrijdagochtend. De Ligt kreeg te horen dat hij bij de Oranje-selectie zit voor de duels met Bulgarije (25 maart) en Italië (28 maart). Alhoewel, in eerste instantie dacht De Ligt nog dat hij in de maling werd genomen.

"Ik hoorde het vrijdagochtend aan het ontbijt", zei hij bij Ajax TV. "De trainer kwam naar me toe en feliciteerde me. 'Gefeliciteerd?', vroeg ik me af. Hij vertelde toen dat ik bij Oranje zat. 'Is dit een grap?', zei ik. Maar Bosz had het gehoord van de bondscoach."

Waarom moet Blind wachten tot hij twintig is? Waarom moet Blind wachten tot hij vijftig eredivisieduels heeft gespeeld?

Frank Snoeks

NOS-commentator Frank Snoeks reageerde net zo verbaasd als De Ligt, maar als hij iets langer nadenkt over de selectie begrijpt hij de keuze van Blind wel. "Het is wel stoer. Hij is er niet zomaar bij gekomen. Blind mist het vaste koppel in de verdediging (Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma, red.) en hij móet winnen van Bulgarije", aldus Snoeks.

"Waarom moet Blind wachten tot hij twintig is? Waarom moet Blind wachten tot hij vijftig eredivisieduels heeft gespeeld? Wat kan Blind het schelen dat hij nog maar zeventien is? Hij moet winnen van Bulgarije en dat moet hij doen met de spelers die op dit moment het best zijn. Natuurlijk het liefst met veel internationale ervaring. Met verdedigers die bij Real Madrid spelen. Maar die heeft Nederland niet", benadrukt Snoeks.

Volgens Snoeks is het afwachten wat Blind van plan is met De Ligt. "Misschien gaat hij helemaal niet spelen en zit hij alleen bij de groep om ervaring op te doen. En misschien speelt hij wel, wat ik ook niet gek zou vinden. Zo veel keuze heeft Blind niet. Bovendien schat ik FC Kopenhagen hoger in dan Bulgarije en tegen de Denen speelde De Ligt erg sterk."

Bosz sprak eerder dit seizoen al eens samen met Blind en tipte de bondscoach over het talent in zijn selectie. "Binnen een jaar speelt De Ligt in Oranje", had Bosz gezegd. Hij kreeg gelijk, zelfs nog sneller dan hij had gedacht.

Matthijs de Ligt viert feest na de zege op FC Kopenhagen ANP

De Ligt reageerde verrast en realistisch op zijn uitverkiezing. "Ik krijg er wel een brok in mijn keel van. Het is toch een droom om geselecteerd te worden voor het grote Oranje", bekende hij. 

"Ik heb veel reacties gehad. Het is voor iedereen, ook voor mijzelf, heel onverwachts. Dat ik op jongere leeftijd kan debuteren dan Marco van Basten, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder doet me niet zoveel. Toevallig ben ik zo jong en toevallig waren zij iets ouder. Het is niet zo dat ik dan een betere speler word dan zij. Dat zal heel lastig worden."

Excelsior won dit jaar al van Ajax

Eerst moet De Ligt zich nog richten op Ajax, waarmee hij zondag naar Rotterdam afreist voor het duel met Excelsior. Of hij speelt is dus nog de vraag, maar Bosz kan de eerder opgedane ervaring van de jonge centrale verdediger wel gebruiken. De Ligt verloor namelijk met het eerste elftal van Ajax dit kalenderjaar al eens van Excelsior. 

Tijdens het trainingskamp aan de Algarve wonnen de Rotterdammers met 3-1 van Ajax, dat toen speelde met onder anderen De Ligt, Kenny Tete, Jairo Riedewald, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Matteo Cassierra en Justin Kluivert. Allemaal jongens die regelmatig minuten maken in het eerste van Ajax. Excelsior speelde met bijna dezelfde ploeg als nu.

En dus moet Ajax aan de bak om de enige eredivisieclub te blijven die in 2017 nog geen competitiewedstrijd verloor. Alleen in de Europa League ging Ajax onderuit bij FC Kopenhagen, maar die nederlaag werd een week later in eigen huis weggepoetst. Met De Ligt als de man van de wedstrijd.

STER reclame