Het bericht Twitter
NOS Nieuws Buitenland Tech Cultuur & Media

Arrestatie na mishandeling via Twitter

Een 29-jarige Amerikaan is opgepakt omdat hij een journalist via Twitter zou hebben mishandeld. Hij stuurde een journalist met epilepsie een knipperend bericht, wetende dat dat een aanval kon veroorzaken. 

Newsweek-journalist Kurt Eichenwald kreeg het bericht vorig jaar december. Het knipperende gifje met 'Je verdient een aanval voor je berichten' veroorzaakte inderdaad een epileptisch insult waardoor Eichenwald stuiptrekkend op de grond viel. Hij bleef enkele dagen onwel en had nog weken moeite met spreken, aldus zijn advocaat. 

De advocaat vergeleek het bericht met een aanslag. "Dit is niet anders dan dat je een bom of miltvuur via de post verstuurt."

Laten we eens zien of hij sterft

De verdachte over de aanval

De verdachte werd afgelopen vrijdag opgepakt in Maryland. Hij bleek onderzoek te hebben gedaan naar epileptische aanvallen. Ook had hij met anderen gesprekken gevoerd over het bericht, zoals "laten we eens zien of hij sterft". 

Het motief van de dader wordt nog onderzocht. Mogelijk had de kritiek van Eichenwald op president Trump er iets mee te maken: de verdachte was op sociale media vaker zeer kritisch naar tegenstanders van Trump. 

Unieke zaak

Juridische experts zeggen dat dit een unieke zaak is, omdat cyberstalking vaak draait om online bedreigingen, terwijl hier iemand fysiek is aangevallen. De verdachte kan 10 jaar cel krijgen. 

Eichenwald kreeg meer knipperende berichten toegestuurd door tegenstanders. Volgens hem worden die allemaal door de FBI onderzocht. 

In het verleden was Eichenwald open over zijn aandoening. Volgens de patiëntenvereniging heeft ongeveer 4 procent van de Amerikanen last van een vorm van epilepsie. Het is zeldzaam dat een insult door knipperende lichten kan worden opgewekt, zegt een woordvoerder. 

STER reclame