NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Noord-Korea test nieuwe raketmotor

Noord-Korea claimt een succesvolle test te hebben uitgevoerd met een nieuwe raketmotor. Dictator Kim Jong-un, die de test persoonlijk bijwoonde, sprak van een "historische gebeurtenis" voor de Noord-Koreaanse raketindustrie. 

"Hij benadrukte dat de hele wereld snel getuige zal zijn van de betekenis van de overwinning van vandaag", zei een nieuwslezer op de Noord-Koreaanse tv. 

Nieuwslezer kondigt 'succesvolle' raketproef aan

De rakettest kwam op een gevoelig tijdstip: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson was op dat moment in China, en sprak met zijn ambtgenoot Wang Yi en president Xi Jinping onder meer over de dreiging vanuit Noord-Korea. De twee landen spraken af samen te werken om het regime in Pyongyang "een andere koers te laten varen". 

Kim werkt gestaag aan zijn kernwapenprogramma. Het land voerde al vijf nucleaire tests uit en werkt aan raketten die van kernkoppen kunnen worden voorzien. Recentelijk voerde Noord-Korea meerdere rakettesten uit. 

President Trump wil dat China meer doet om dit spierballenvertoon te stoppen. China reageerde eerder geërgerd op de kritiek uit Washington en benadrukt dat de VS de spanning niet verder moet opvoeren. Tillerson hield bij zijn bezoek aan Zuid-Korea de optie van militair ingrijpen nadrukkelijk open. De VS werkt ook aan een raketschild om Zuid-Korea te beschermen. 

STER reclame