Dumoulin: plan geslaagd, maar Matthews miste een procentje

Tom Dumoulin bepaalt het tempo op de slotbeklimming in Milaan-Sanremo Getty/Tim De Waele

De 108ste Milaan-Sanremo werd gewonnen door een Pool, maar het was een Nederlander die het tempo op de slotbeklimmingen (Cipressa en Poggio) bepaalde. Tom Dumoulin reed in de finale hard op kop voor zijn ploeggenoot Michael Matthews. Maar de Australiër kon niet mee toen Peter Sagan zijn ontsnapping inzette.

"We wilden de wedstrijd hard maken", legt Dumoulin uit. "We hebben een van de best klimmende sprinters met Michael Matthews, dus we wilden zorgen dat de minder klimmende sprinters moe of gelost waren zodat Matthews kon aanvallen op de Poggio. Uiteindelijk hebben we de boel moe gemaakt en het tempo hard gemaakt, maar de verkeerden vielen aan en Matthews kon helaas niet mee."

De Australiër finishte uiteindelijk als twaalfde, in de groep achter winnaar Michal Kwiatkowski en zijn medevluchters Sagan en Julian Alaphilippe.

Dumoulin: Matthews miste net dat ene procentje

Tom Dumoulin reed in Milaan-Sanremo hard op kop op de Cipressa en de Poggio voor zijn kopman Michael Matthews. Het mocht niet baten.

In de bus terug naar het vliegveld is Dumoulin realistisch. "We hebben als ploeg heel goed gereden en ons aan het plan gehouden. Maar als Matthews dan net dat ene procentje mist, is wielrennen soms heel simpel. Dan lukt het net niet." 

Sunweb reed in Milaan-Sanremo voor Matthews, maar het optreden van Dumoulin zag er sterk uit. Had hij zelf niet kunnen winnen? "Dat lijkt me sterk. Ik heb niet echt een eindsprint. Dus als ik met die drie had mee gezeten, was ik waarschijnlijk vierde geworden", aldus de 26-jarige renner.

En nu: de Giro

Milaan-Sanremo was de laatste voorjaarskoers van dit seizoen waar Dumoulin aan de start stond. Hij gaat zich nu voorbereiden op de Giro d'Italia, waar hij een goed klassement wil rijden.

Dumoulin kijkt zelf terug op een prima eerste deel van het seizoen. "Ik heb helaas geen overwinning kunnen pakken, maar ik heb wel hele goede resultaten kunnen neerzetten de afgelopen weken. Daar ben ik heel tevreden over", aldus de Limburger.

In de Tirreno-Adriatico eindigde Dumoulin als zesde in het klassement en in de Ronde van Abu Dhabi als derde. In de Strade Bianche werd hij vijfde. 

Kwiatkowski verslaat Sagan in Milaan-Sanremo