Reuters

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel zegt dat Turkije nog nooit zo ver verwijderd is geweest van toetreding tot de Europese Unie als op dit moment. Gabriel werd geïnterviewd door Der Spiegel nu de betrekkingen tussen Duitsland en Turkije zich op een dieptepunt bevinden.

Gabriel zegt dat hij altijd bedenkingen heeft gehad over een Turks lidmaatschap van de EU, en dat hij op dat gebied destijds een minderheidsstandpunt innam in de sociaal-democratische partij SPD.

Tweedehands

Angela Merkel was voor ze bondskanselier werd een tegenstander van toetreding van Turkije. Verder dan een partnerschap van Turkije wilde ze niet gaan. Gabriel vond destijds dat dat van de Turken tweedehands Europeanen maakte, maar die mening heeft hij herzien als gevolg van de brexit, zegt Gabriel. 

Na de brexit moet er naar de mening van Gabriel een speciale band met het Verenigd Koninkrijk worden gecreëerd. Zo'n band kan volgens de minister als blauwdruk dienen voor de toekomstige relatie met andere landen.

Juncker

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn ziet voorlopig ook niets in een Turks lidmaatschap van de EU. Hij zei op de Duitse radio dat recht, orde en gezag in Turkije met voeten zijn getreden na de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie zei dat het niet aan Europa ligt dat Turkije niet zal toetreden, maar aan de Turkse weigering om Europese waarden te accepteren.  

STER reclame