Minister Schäuble staat de pers te woord in Baden-Baden
NOS NieuwsAangepast

Geen overeenkomst over vrijhandel op G20

De G20-top in Duitsland is geëindigd zonder overeenstemming over vrijhandel. Ook werd geen compromis bereikt over verdere afspraken over het onderwerp klimaatverandering. De Verenigde Staten verhinderden dat.

Aan de top in Baden-Baden namen de ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de 20 landen deel. Gebruikelijk op dergelijke bijeenkomsten is een afwijzing van protectionisme en een pleidooi voor vrijhandel.

De top liep daarmee uit op een aanvaring tussen de nieuwe Amerikaanse regering en de internationale gemeenschap. De regering-Trump keert zich tegen vrijhandelsovereenkomsten en afspraken om klimaatverandering tegen te gaan.

De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin zei na afloop dat de VS voorstander blijft van vrijhandel, maar dat sommige overeenkomsten moeten worden herzien en excessen moeten worden voorkomen.

Schäuble

Tot tevredenheid van de Amerikanen was er wel een gezamenlijke uitspraak tegen het opzettelijk devalueren van de eigen munt om de handelspositie van een land te verbeteren.

De Duitse minister van Financiën Schäuble sprak desondanks van een succes, omdat de samenwerking tussen de deelnemende landen in zijn ogen eerder versterkt dan verzwakt is.

Zijn Franse ambtgenoot Sapin toonde zich teleurgesteld door het uitblijven van overeenstemming over vrijhandel en klimaatverandering. Frankrijk blijft zich inzetten voor gereguleerde vrijhandel, zei hij.

Sapin was wel ingenomen met de afspraken om belastingvlucht en het financieren van terrorisme tegen te gaan en het particuliere initiatief in Afrika te bevorderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl