ANP
NOS NieuwsAangepast

Asscher: PvdA moet niet gaan mee-regeren

De Partij van de Arbeid moet niet gaan meeregeren in de komende coalitie, heeft PvdA-partijleider Lodewijk Asscher gezegd op een bijeenkomst met PvdA-leden in Utrecht. Asscher reageert hiermee op oproepen van bezorgde leden die de gedecimeerde partij buiten een centrumrechtse coalitie willen houden.

De leden schaarden zich in meerderheid achter Asscher: 80 procent van de aanwezigen stemde tegen meeregeren met een coalitie met de VVD. Algemeen wordt aangenomen dat de partij door de kiezers is afgerekend op de jarenlange nauwe samenwerking met coalitiepartner VVD.

Asscher wees erop dat de verkiezingen heel veel winnaars hebben opgeleverd en één verliezer: de PvdA. "De winnaars moeten nu gaan besturen, en wij niet." Gisteren opperde VVD-fractievoorzitter Zijlstra de mogelijkheid om de PvdA als vierde partij aan een mogelijke coalitie VVD-CDA-D66 toe te voegen.

De leden in Utrecht stemden ook in meerderheid tegen deelname aan welke coalitie dan ook.

Verdriet

Zo'n duizend afgevaardigden deelden in de Jaarbeurs in Utrecht hun verdriet, boosheid, bezorgdheid en voorstellen voor hervormingen met het partijbestuur en de demissionaire PvdA-bewindslieden. Bij een lang applaus voor hem als de vertrekkende voorzitter hield Spekman het niet droog.

De eerste gegadigde voor de opvolging van Spekman als partijvoorzitter heeft zich al gemeld: Ilco van der Linde. Hij stond op plaats 19 van de PvdA-lijst, maar bleef dus ver verwijderd van een Kamerzetel. Van der Linde is medeoprichter van dance4Life en de man achter Bevrijdingspop. Hij zegt dat hij erover wil nadenken of het partijvoorzitterschap iets voor hem is.

Emoties bij Hans Spekman op PvdA-ledenraad

Partijleider Asscher hoeft niet voor zijn positie te vrezen: 87 procent van de leden in Utrecht sprak zijn vertrouwen uit in Asscher.

De partij leed afgelopen woensdag een historische verkiezingsnederlaag en komt volgende week in de Kamer met een negenkoppige fractie. De PvdA had 38 zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl