EPA

In de Duitse stad Frankfurt hebben zo'n 9000 Koerden betoogd tegen de Turkse president Erdogan en het referendum om diens macht uit te breiden. De betogers riepen leuzen als "Erdogan terrorist", maar ze zwaaiden ook met vlaggen van de verboden Koerdische beweging PKK en met portretten van PKK-leider Öcalan. 

Zowel de EU als de VS beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. Evenals in Turkije is de PKK in Duitsland verboden. 

De Duitse politie eiste dat de spandoeken en PKK-vlaggen werden opgerold. Toen dat niet gebeurde, kondigde de politie aan video-opnames te maken van de PKK-activisten.

Volgens president Erdogan steunt bondskanselier Merkel PKK-terroristen in Duitsland. Net als Nederland is ook Duitsland het doelwit van Turkse uithalen. Beide landen hebben campagneoptredens van Turkse bewindslieden geschrapt, omdat ze niet willen dat de Turkse politieke polemiek tweedracht  zaait onder de Turken in het buitenland. 

Ook is Berlijn verontwaardigd dat de Turkse politie een Turks-Duitse journalist heeft opgepakt en gevangengezet. Deniz Yücel, correspondent van Die Welt, schreef kritisch over de ontwikkelingen in Turkije. Hij is volgens Erdogan een vertegenwoordiger van de PKK.   

STER reclame