Podcast: het beste uit het Oog

Herman Tjeenk Willink als informateur voor het kabinet-Rutte I ANP / NOS

Nu er geen echt grote partijen meer zijn, wordt het formeren van een nieuw kabinet nog een hele klus. Herman Tjeenk Willink kent als geen ander de kneepjes van het vak. De PvdA-politicus stond als vice-voorzitter van de Raad van State koningin Beatrix bij tijdens vele formaties en stond als informateur aan de wieg van de kabinetten-Paars I en -Rutte I. Hij geeft Lucella Carasso een inkijkje in de totstandkoming van een kabinet.

Het verbaast Geert Mak dat de Nederlandse politici de afgelopen verkiezingscampagne zo weinig over de grens keken. De schrijver van In Europa trekt parallellen met het verleden en maakt zich grote zorgen over de internationale ontwikkelingen. Hij spreekt met Lucella Carasso over de harde taal van Erdogan en Trump. "Nederland kruipt met het hoofd onder de dekens", aldus de journalist.

Niko Tinbergen reisde als net gepromoveerde bioloog in 1932 naar Groenland. Daar bracht hij samen zijn vrouw Lies een jaar door tussen de Inuit. Over zijn observaties over het Poolgebied schreef hij het boek Eskimoland, dat deze week opnieuw is verschenen. Evolutiebioloog Tijs Goldschmidt en poolexpert Louwrens Hacquebord vertellen Sheila Sitalsing hoe Tinbergen zelf een beetje eskimo werd en zo aan de basis stond van de gedragsbiologie.

Deze week verscheen Wij zeggen hier geen halfbroer van Henk van Straten, over zijn niet bepaald gelukkige jeugd. Samen met zijn oudste halfbroer Kaïn schuift hij aan bij Chris Kijne om over zijn kindertijd te praten. De ingewikkelde familiesituatie zorgde ervoor dat hij zich nooit echt onderdeel van het gezin heeft gevoeld.

De podcast wordt afgesloten door politiek columnist Patrick Nederkoorn. De hoofdpersoon van de afgelopen week was volgens hem niet Mark Rutte of Jesse Klaver, maar de zwevende kiezer.

Het beste uit het Oog

Met deze week: Herman Tjeenk Willink geeft een inkijkje in de formatie, Geert Mak miste het buitenland in de verkiezingscampagne en de herdruk van Eskimoland.

Meer luisteren?

Beluister nu ook De stemming van Vullings en Van Weezel. Het Haagse Oog-duo Joost Vullings en Max van Weezel geeft in deze podcast een uniek kijkje achter de schermen van de Tweede Kamerverkiezingen en de formatie. 

Waar vind je de podcast Het Beste uit Het Oog?

Elke week zijn de beste gesprekken uit de uitzendingen van de afgelopen week terug te luisteren in de podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar “Het Beste uit Het Oog”. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar je iTunes, zoek bij podcast naar Het Beste uit Het Oog. Als je je abonneert, krijg je automatisch elke week een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op “Het Beste uit Het Oog” voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het Beste uit Het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud