Anti-terreureenheden op de Parijse luchthaven Orly
NOS NieuwsAangepast

Anti-terreurafdeling justitie onderzoekt aanval luchthaven Orly

De openbaar aanklager die zich bezighoudt met anti-terrorismezaken heeft een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen op de luchthaven Orly. De man die vanmorgen drie militairen aanviel op de luchthaven is een bekende van de politie en de inlichtingendiensten, heeft minister van Binnenlandse Zaken Le Roux verklaard. Le Parisien schrijft dat hij op proefverlof was vanwege een gewapende overval.

Het gaat om een man van 39 jaar. Volgens Franse media staat hij op een lijst van personen die van terroristische sympathieën worden verdacht. Die berichten worden ontkend door de openbaar aanklager.

De man probeerde het wapen van een van de militairen af te pakken en rende vervolgens naar een McDonald's-restaurant. Daar is hij doodgeschoten.

De politie heeft twee mannen gearresteerd. Volgens Franse media gaat het om de vader en de broer van de man. De mannen zouden zelf contact hebben opgenomen met de politie nadat ze een bericht kregen van de dader met de tekst: "Ik heb een fout gemaakt, ik heb op de politie geschoten". De twee zitten nog in hechtenis. Dat zou een standaardprocedure zijn na zo'n incident.

Verkeerscontrole

De politie bevestigt dat de dader dezelfde man is die vanmorgen het vuur opende op drie agenten bij een verkeerscontrole ten noorden van Parijs. Daarbij raakte een agent lichtgewond. De gestolen auto van de schutter werd teruggevonden in een andere buitenwijk van Parijs. Daar stal hij een auto van een vrouw door haar onder schot te houden. Die auto werd teruggevonden op een parkeerplaats bij Orly.

Vorige maand viel een Egyptenaar met een kapmes drie militairen aan die patrouilleerden bij het Louvre in Parijs. Daarbij raakte een militair lichtgewond, de dader liep ernstiger verwondingen op. President Hollande kwalificeerde de aanval als een terroristische aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl