NOS SportAangepast

Olympische weg karateka's voert via Rotterdam

Kata-fanaat Van Lokven zet alles op olympische droom

Nog nooit waren er zoveel karateka's op een toernooi in Nederland als dit weekend in Rotterdam bij de Dutch Open. Meer dan 1.200 sporters uit 73 landen zijn present. Die enorme opkomst voor een sport die in Nederland relatief klein is, heeft een reden. Het toernooi in Rotterdam gaat een belangrijke rol spelen bij de plaatsing voor de Olympische Spelen van 2020.

In Tokio is karate een van de vijf nieuwe sporten. En dat biedt kansen voor oudgedienden als Geoffrey Berens en Nederlandse talenten als Samantha van Lokven, Tyron Lardy en Bryan Lusse. Een goede prestatie op het toernooi in eigen land levert punten op voor de wereldranglijst.

Aan het toernooi doen 55 Nederlanders mee. De Nederlandse ogen zijn daarbij gericht op Samantha van Lokven en Geoffrey Berens. Zij zijn beiden titelverdediger, al deden vorig jaar aan de Dutch Open de helft minder deelnemers mee.

Rotterdam top-5-toernooi

Komende zomer moet duidelijk worden hoe de weg naar Tokio er voor de karateka's precies uit komt te zien. Dan beslist de wereldkaratebond over de kwalificatie-eisen.

De voorstellen liggen al op tafel. Bij karate zijn twee hoofddisciplines, het traditionele kata (schijngevecht) en kumite (man-tegen-mangevecht). Beide disciplines zullen volgens de voorstellen op de Olympische Spelen te zien zijn.

Plaatsing vindt waarschijnlijk plaats op basis van de ranking op de wereldranglijst. De meeste punten zijn te verdienen op de WK en EK. Direct daaronder komen vijf grote toernooien, de Karate1 Premier League. Sinds dit jaar heeft de Dutch Open de status van een Premier League-toernooi en daarom zijn er nu zoveel deelnemers.

Alle finales zijn op zondag.

Karate is olympisch, maar hoe werkt het eigenlijk?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl