ANP
NOS NieuwsAangepast

Lint van MH17-bomen: 'dat kunnen we nog voor ze doen'

In Vijfhuizen zijn vanmorgen de eerste bomen geplant voor het herinneringsbos, dat onderdeel is van het Nationaal Monument MH17. Er komen 298 bomen, ter nagedachtenis aan de 298 inzittenden van rampvlucht MH17.

Bij het voormalige Floriade-terrein is met graafmachines een grote lus van aarde aangelegd, in de vorm van een herinneringslint. Op dat lint hebben nabestaanden de eerste bomen geplant. Ook demissionair minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft een boom geplant.

De bomen zijn geschonken door een kwekerij uit Cuijk. "Vier van de slachtoffers kwamen uit Cuijk. Daarnaast wilden we graag iets terugdoen voor de maatschappij", zegt Jasper Haster van de kwekerij.

Het zijn elf verschillende soorten bomen, onder meer sierappels, essen, meidoorns, en lindes. "Met de afwisseling van kleur, bloei en bes zullen de bomen het hele jaar een sfeervol beeld geven", zegt Haster. Nabestaanden konden de as van gecremeerde slachtoffers in het gat van de boom strooien, als ze dat wilden.

Nabestaanden planten MH17-bos

Anton Kotte verloor zijn zoon, schoondochter en kleinkind bij de ramp. Hoewel hij nog geen gevoel heeft met Vijfhuizen, vindt hij het ontwerp er prachtig uitzien. "Mijn vrouw en ik zijn op een leeftijd dat het uiterst merkwaardig is dat je je kinderen overleeft", zegt hij. "En met deze bomen proberen we dat een beetje om te draaien."

Het leven van Anton en zijn familie veranderde drastisch op 17 juli 2014. "En vandaag is weer zo'n dag die daar uiting aan geeft." Hij vindt het belangrijk dat ze als familie drie bomen kunnen planten. "Dat geeft ons het gevoel dat we dat nog voor ze kunnen doen."

 • Mattijs van de Wiel / NOS
 • Mattijs van de Wiel / NOS
 • Mattijs van de Wiel / NOS
 • Mattijs van de Wiel / NOS
 • Mattijs van de Wiel / NOS
 • Mattijs van de Wiel / NOS

"Het is een heel bijzondere klus", zegt projectleider Erwin Raar. "Het is beladen. Je maakt dit voor de toekomst, zodat de nabestaanden hiernaartoe kunnen. Daardoor werk je toch anders, met meer respect en met een tandje extra."

Ook de kweker ervaart dat zo. "De emotionele lading is groot. Het raakt je als je bezig bent en je ziet de namen van de slachtoffers."

 • Stichting Nationaal Monument MH17
  Een animatie van het MH17-monument
 • Stichting Nationaal Monument MH17
  In het midden van het monument komt een amfitheater
 • Stichting Nationaal Monument MH17
  En in de buitenste ring komen zonnebloemen

Nabestaande Anton Kotte denkt dat 'het gevoel' bij het monument in Vijfhuizen nog moet groeien. "Wat hebben wij met die plek? Wij hebben tot nu toe eigenlijk allerlei andere plekken die ons veel meer zeggen, tot op dit moment. Bijvoorbeeld het vliegveld in Eindhoven, waar we bij alle aankomsten zijn geweest."

Ook noemt hij de kazerne in Hilversum en het Evoluon in Eindhoven, waar de familie een eigen herdenking heeft gehad. "We hebben een klein herdenkingsmonument in Eindhoven zelf, in de wijk waar de kinderen woonden. Dus vanuit dat oogpunt hebben we nog niets met Vijfhuizen. Alleen het feit dat daar bomen geplant worden, ook voor onze drie, dat geeft een gevoel dat daar ook iets van ons staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl