Milaan-Sanremo: wielerwatchers verdelen sterren

De NOS-wielerwatchers verdelen de sterren Getty Images/NOS

Wie wint Milaan-Sanremo, de eerste grote voorjaarsklassieker van het jaar? De meeste NOS-wielerwatchers hadden Fernando Gaviria bovenaan hun lijstje staan, maar nadat de Colombiaanse sprinter donderdag hard onderuit was gegaan tijdens een training, zetten Gio Lippens en Joris van den Berg hun geld toch op een andere favoriet, Peter Sagan.

Lippens: "Ik wilde Gaviria eigenlijk als de topfavoriet bestempelen. Hij heeft Sagan vorige week al verslagen in een sprintje in de Tirreno. En vorig jaar bij zijn debuut in Milaan-Sanremo heeft hij ook fantastisch gereden. Toen kwam-ie in de slotkilometer ten val." 

Nu verloopt de voorbereiding op Milaan-Sanremo opnieuw ongelukkig voor de 22-jarige Gaviria. "Hij is donderdag over de kop geslagen tijdens een training", weet Lippens. "Hij heeft niets gebroken, maar heeft wel last van zijn polsen. Ze gaan nu kijken of ze iets kunnen doen aan de positie van zijn stuur om zijn polsen te ontlasten. Maar het is dus wel een grote onzekerheid."

Toch Sagan

Ook Joris van den Berg had Gaviria aanvankelijk bovenaan zijn lijstje met favorieten staan. Nu gaan Lippens en Van den Berg toch maar voor wereldkampioen Sagan. Danny Nelissen houdt wel vertrouwen in de Colombiaan. "Als hij echt iets heeft, dan zou hij niet starten. Het is wel Milaan-Sanremo." 

Sagan is een goede vervanger, vindt Lippens. De wereldkampioen won dit voorjaar al Kuurne-Brussel-Kuurne en twee etappes in de Tirreno. In de Omloop Het Nieuwsblad werd hij tweede. 

"Sagan kan sowieso mee over de Poggio, de scherprechter die de pure sprinters traditioneel scheidt van de mannen die het zwaardere werk ook aankunnen. Sagan kan het allebei", zegt Lippens.

In dat opzicht maakt de Australiër Michael Matthews ook een goede kans, denkt de NOS-radiocommentator. "Ook hij is een renner die meer kan dan alleen wachten op de sprint. Ik heb hem gesproken bij de ploegenpresentatie van Sunweb. Toen zei hij dat hij dit voorjaar twee grote doelen heeft: Milaan-Sanremo en de Amstel Gold Race."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

KockNelissenLippensDucrotVan den Berg
*****MatthewsGaviriaSaganBouhanniSagan
****SaganSaganMatthewsGaviriaGaviria
***Van AvermaetKristoffDémareSaganKwiatkowski
**GaviriaColbrelliGaviriaDumoulinVan Avermaet
*KwiatkowskiVan AvermaetDanny van PoppelRoglicDegenkolb

Arnoud Démare maakt volgens Lippens een goede kans om voor de tweede keer op rij La Primavera te winnen. "Een echte sprinter. De reden lijkt me duidelijk: hij won vorig jaar. Toen was er wel die discussie achteraf: er werd gezegd dat hij op de Cipressa aan een auto had gehangen. Of dat waar is, weten we nog steeds niet, maar hij is wel op eigen kracht de Poggio over gekomen. In Parijs-Nice won hij een etappe. Hij is snel en sterk, hij moet dit weer goed kunnen doen."

Het profiel van Milaan-Sanremo NOS

'Van Poppel kan dit ook' 

De Nederlander met de beste papieren volgens Lippens is Danny van Poppel. Die rijdt voor Sky, de ploeg van de Italiaanse kopman Elia Viviani. "Dat is wel een nadeel, maar voor hetzelfde geld zit Viviani er niet bij en kan Van Poppel gewoon meesprinten. Hij kan dit en ook op de venijnige klimmetjes kan hij mee. Hij kan meer dan alleen sprinten, hij kan ook een klassiekerrenner worden", denkt Lippens.

Renners als Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe en Tom Dumoulin maken volgens Lippens ook een goede kans als de koers wordt beslist met een demarrage. "Maar ik denk dat de ploegen de wedstrijd gaan controleren. Het wordt dus sprinten", voorspelt hij.

De eerste grote voorjaarsklassieker van het jaar is zaterdag vanaf 10.10 uur te volgen via een liveblog op NOS.nl.