De stemming van Vullings en Van Weezel: PvdA komt er niet snel bovenop

Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen bij de campagne NOS

In de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen deze week een analyse van de historische nederlaag van de PvdA. Max van Weezel denkt niet dat de partij er snel weer bovenop komt. 

"De ban is gebroken. De PvdA is niet meer de dominante partij op links. Dat was haar 'unique selling point', de reden dat kiezers vaak op het allerlaatste moment in het stemhokje toch PvdA aankruisten. Dat is sinds 15 maart veranderd."

Geen wederopstanding

Van Weezel was woensdag aanwezig bij de verkiezingsavond van de PvdA in de Amsterdamse Westerunie. "Ik werd daar aangeschoten door PvdA'ers die vroegen: 'Denk jij dat de PvdA er weer bovenop komt?' Ik heb er echt een hard hoofd in." 

Een wederopstanding van de PvdA zoals bij de verkiezingen in 2003, toen de partij haar zetelaantal bijna verdubbelde van 23 naar 42, acht hij niet waarschijnlijk. "Dat was met de new kid on the block Wouter Bos." Dat is een rol die Lodewijk Asscher niet kan spelen, denkt Van Weezel, omdat hij vijf jaar als vice-premier in de regering heeft gezeten.

Verder aandacht in deze aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel voor het succes van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet behaalde twee zetels. "Daarmee heeft hij een voet tussen de deur", zegt Joost Vullings. "Die partij kan een alternatief worden voor de PVV-stemmer."

De Stemming van Vullings en Van Weezel (7)

Campagneman van de week

Geert Wilders is voor Vullings en Van Weezel campagneman van de week, juist omdat hij nauwelijks campagne heeft gevoerd. "Het blijft mij een raadsel waarom hij dat niet gedaan heeft", zegt Joost Vullings. "Als hij wél campagne had gevoerd, had het er misschien wel heel anders uit gezien."

Hoe vind je de podcast “De Stemming van Vullings en Van Weezel”?

Gedurende de verkiezingen verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering van deze podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar De Stemming van Vullings en Van Weezel. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar iTunes, zoek bij podcast naar De Stemming van Vullings en Van Weezel of volg deze link. Als je je abonneert, krijg je automatisch elke week een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op De Stemming van Vullings en Van Weezel.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via deze RSS-link.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel is ook elke vrijdag te vinden op Soundcloud.