Demonstratie tegen het inreisverbod van Trump, met afbeeldingen van Ploumen als de vrouwelijke variant van Superman ANP

Demissionair minister Ploumen is met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen. Ze zegt dat ze zich zeer verheugt op haar Kamerlidmaatschap. Hoewel de Kiesraad pas dinsdag met de officiële uitslag van de verkiezingen komt, staat vrijwel vast dat ze voldoende voorkeurstemmen heeft gekregen. 

Ploumen stond tiende op de kandidatenlijst van de PvdA, die negen zetels haalde. Uit de eerste gegevens van de Kiesraad blijkt dat ze 19.900 stemmen heeft gekregen, zegt ze. Om op eigen kracht gekozen te worden zijn zo'n 17.000 stemmen nodig.  

Kandidaten komen, los van hun plaats op de kandidatenlijst, in de Kamer als ze de voorkeursdrempel halen. Die is 25 procent van de kiesdeler, het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door 150.     

Moorlag

Als Ploumen gekozen is, gaat dat hoogstwaarschijnlijk ten koste van de nummer 9 op de PvdA-lijst, William Moorlag. Ze zegt: : "Ik ben vooral blij met de felicitaties zojuist van William Moorlag die nu helaas zal afvallen".

Ploumen kreeg de laatste weken veel publiciteit doordat ze als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking actie voerde tegen het abortusbeleid van Donald Trump. Onder meer bij een demonstratie tegen Trump in Den Haag werd ze afgebeeld als de vrouwelijke versie van Superman.  

STER reclame