Nancy McKinstry bij de presentatie van de jaarcijfers in 2012
NOS Nieuws

'Verschil in beloning topmensen en werknemers steeds schrijnender'

"Waarom kunnen de lonen van topbestuurders niet gewoon meestijgen met wat er in cao's wordt afgesproken? De tegenstelling tussen de beloning van topmensen en gewone werknemers wordt steeds schrijnender." Dat zegt Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, in reactie op nieuws van het FD dat topmensen zo'n 15 procent meer zijn gaan verdienen.

Topbestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven verdienden vorig jaar gemiddeld 4,3 miljoen euro, in 2015 was dat nog 3,8 miljoen.

"Topbestuurders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Er wordt wel gezegd dat die hoge beloningen hun worden opgedrongen door de Raad van Commissarissen. Maar als je een 'kadootje' krijgt, kun je ook zeggen: ik wil het niet. Bestuurders hoeven niet akkoord te gaan met een hogere beloning."

'Vergelijk met loon gewone werknemer'

Eumedion, de vereniging van institutionele beleggers (pensioenfondsen, vermogensbeheerders, verzekeraars), wil dat bedrijven bij het bepalen van topbeloningen niet alleen vergelijkingen maken met concurrenten. Ze moeten ook gaan vergelijken tussen de top van het bedrijf en andere personeelsleden.

"Er moet een redelijke en uitlegbare verhouding zijn tussen de inkomens aan de top en die van gewone werknemers", zegt Eumedion-directeur Rients Abma. "Volgens de nieuwe Corporate Governance Code uit december moeten beursbedrijven hier ook uitleg over geven. Maar tot nu toe heeft alleen Randstad dit gedaan."

Deze zogeheten interne benchmarking wordt pas later verplicht, maar Eumedion had gehoopt dat meer bedrijven het al uit eigen beweging zouden doen.

Beleggersvereniging: 'disproportioneel'

Beleggersvereniging VEB rept van een "onbalans die geadresseerd moet worden". "Wij zijn niet tegen een goede beloning", zegt directeur Paul Koster. "Maar als je kijkt naar de aard van sommige ondernemingen en de hoogte van de beloning, dan is die disproportioneel ten opzichte van de bijdrage van een topbestuurder."

Hij heeft het dan met name over de twee grootste verdieners: Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, die 15,9 miljoen verdiende en Erik Engstrom van RELX (het voormalige Reed Elsevier), die goed is voor 12,5 miljoen.

"Raden van Commissarissen moeten echt eens goed kijken naar de beloningen en of ze recht doen aan de bijdrage van een CEO. De verhouding tussen de beloning van bijvoorbeeld Ben van Beurden (4 miljoen, red.), die een groot en lastig te besturen bedrijf als Shell leidt, versus de beloning bij bedrijven die digitale informatie verkopen (Wolters Kluwer en RELX, red.) is echt scheef."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl