Skeletonster Bos: nu nog een Formule 1-slee

Getty

Skeletonster Kimberley Bos heeft haar seizoen afgesloten met een bronzen medaille bij de wereldbekerwedstrijden in Pyeongchang. Uniek, want nog nooit eerder wist een Nederlander op dit niveau het podium te halen. Bovendien werd de bronzen plak veroverd op de baan waar volgend jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden. 

De 23-jarige Bos was tevreden, maar weet dat het beter moet, wil ze daar een olympische medaille pakken. "Het was een goede wedstrijd en het is misschien niet het allerbeste wat ik hier kan, maar wat ik op dit moment heb laten zien, is wel het beste wat ik op deze baan kan."

Skeletonster Bos wint brons in Pyeongchang

Door haar eerste podiumplaats maakte Bos kennis met een heel andere kant van haar sport, want na de race werd er ineens van alles van haar verwacht. "Ik wist niet waar ik moest kijken. Lachen voor de foto hier en dan weer zwaaien daar."

De concurrentie liet zich echter van zijn sportiefste kant zien. Bos werd geholpen met alle plichtplegingen en ze werd volop gefeliciteerd. "Iedereen was heel enthousiast en dat is omdat ze je het gewoon gunnen. Je gunt iedereen om te winnen, niemand zal zeggen: wat doe jij hier op het podium?"

'Een top-10 zat er in, maar dit is wel verrassend'

Een interview met skeletonster Kimberley Bos na de wereldbekerwedstrijden in Pyeongchang.

De resultaten die Bos dit seizoen boekte, overtroffen haar stoutste verwachtingen. "Bij mijn eerste wereldbeker werd ik twintigste en daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Vanaf daar werden de resultaten steeds beter. Dat heeft deels met ervaring te maken, deels ook met het kennen van je omgeving en weten hoe alles werkt."

Vooral met het sleeën, het sturen en het afdalen op de baan boekte Bos naar eigen zeggen de meeste progressie, maar er zijn ook verbeterpunten. De start en het sturen moeten beter en Bos hoopt op verbetering in het materiaal. "De slee waarop ik slee is geen Formule 1-model, zal ik maar zeggen. Dus daar zijn we nu heel druk mee."

Op weg naar de Spelen

Ondanks een mooie afsluiting van het seizoen was Bos niet ongelukkig dat het seizoen erop zit. "We rijden vanaf november al constant wedstrijden. Het is best wel lekker dat je nu gewoon even kan trainen of ontspannen kan sleeën en daarna vakantie kan nemen. Lekker even een stapje terug van het hele gebeuren."