Moederbedrijf BA en Iberia start intercontinentale prijsvechter

IAG

International Airlines Group, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, begint een nieuwe budget-luchtvaartmaatschappij voor intercontinentale vluchten.  

De maatschappij heet Level. Vanaf juni vliegt de prijsvechter van Barcelona naar Los Angeles en San Francisco in de VS, Buenos Aires in Argentinië en Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. 

Bijbetalen

Tickets beginnen bij een prijs van 200 euro voor een retourvlucht. In de economy-klasse moeten klanten extra betalen voor het inchecken van bagage, maaltijden en stoelkeuze. 

Klanten kunnen via Vueling, de Europese prijsvechter van IAG, naar Barcelona vliegen en daar overstappen op een intercontinentale vlucht.

Level wil op termijn ook vanuit andere Europese steden intercontinentaal vliegen. Het is voor het eerst dat flagcarriers (voormalige nationale luchtvaartmaatschappijen) een intercontinentale prijsvechter beginnen.

Concurrentie  

Bedrijven als Air France-KLM en Lufthansa verdienen nu vooral veel op hun intercontinentale vluchten. Binnen Europa is het moeilijk geld verdienen door concurrentie van prijsvechters als Easyjet en Ryanair.   

Tot een paar jaar geleden was er op langeafstandvluchten geen concurrentie van prijsvechters, maar daar komt nu langzaam verandering in. 

Budgetmaatschappij Norwegian Air begon in 2013 met vluchten van Oslo en Stockholm naar New York en Bangkok en breidt zijn netwerk sindsdien gestaag uit. Sinds 2015 vliegt de IJslandse prijsvechter Wow Air van Europa naar de VS en Canada, met een overstap op Reykjavik.