Asscher: nieuwe fractie in veel te grote zaal was confronterend

ANP

PvdA-leider Asscher zal zelf niet opstappen in verband met de historische verkiezingsnederlaag van afgelopen woensdag. En ook voorzitter Spekman hoeft van hem niet af te treden. "Ik zie dat er discussie over mij en Spekman is, dat begrijp ik heel goed. Maar het is fundamenteler. Het kan niet een persoon zijn", zei hij na afloop van de ministerraad.

Asscher hield gisteren de eerste vergadering met de nieuwe fractie die uit negen personen bestaat. Dat was niet echt een feestelijk gebeuren. "We hadden een fractievergadering in een veel te grote zaal. Dat was zeer confronterend", zegt hij. Camera's mochten er niet bij, dus plaatjes van de bijeenkomst zijn er niet.

Op een gegeven moment vallen dingen in het slechte bakje

PvdA-leider Asscher

Asscher kijkt terug op een campagne waarin veel acties verkeerd uitpakten. "Op een gegeven moment vallen dingen in het slechte bakje. Dat is nu ook gebeurd." Over zijn confrontatie met interviewster Diana Matroos bij het Carré-debat zegt hij: "Achteraf had ik dat liever willen doen zoals Henk Krol." Krol greep fel in bij de ondervraging.

Maar daar ligt het niet alleen aan, denkt hij. "De vaste aanhang bestaat niet meer, andere partijen hebben daar ook last van gehad", zegt Asscher. "Het is niet meer zo als vroeger dat je wist 'daar zitten de katholieken, daar zitten de arbeiders'." Hij wil een uitgebreide analyse en eerst "snappen" wat de partij te doen staat. 

Of Samsom het beter had gedaan? Dat zullen we nooit weten

PvdA-leider Asscher

Op de vraag of Samsom, als die de lijsttrekker was geworden in plaats van Asscher, het beter had gedaan, antwoordt hij: "Dat zullen we nooit weten. Ik heb heel erg mijn best gedaan."

Morgen komen de leden van de PvdA bij elkaar in de Jaarbeurs in Utrecht om over de uitslag te praten. Er gaan veel stemmen op om Spekman de laan uit te sturen, maar ook om juist een bijltjesdag te voorkomen.

"Ik hoop dat morgen een eerlijk en open gesprek met de leden wordt", zegt Asscher. "Wij staan voor een fatsoenlijke samenleving, dus moeten we dat zelf ook zo doen."