Ook de per brief uitgebrachte stemmen zijn nu geteld ANP

D66 grootste partij bij stemmers vanuit buitenland

time icon Aangepast

Nederlandse kiezers in het buitenland hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen vooral hun stem gegeven aan D66. De partij van Alexander Pechtold kreeg 14.138 stemmen, op de voet gevolgd door de VVD met 13.862 stemmen. GroenLinks krijgt vanuit het buitenland 10.178 stemmen en neemt daarmee de derde plek in. De gemeente Den Haag heeft vanochtend de uitslag Briefstemmers buiten Nederland bekendgemaakt.

Maryse Ducheine
@maryseducheine
Zojuist bekendgemaakt in #DenHaag, de stemmen vanuit het buitenland #verkiezingen #tk17
2 jaar geleden

De Partij voor de Dieren maakt uit de uitslag op dat ze definitief een restzetel krijgt en uitkomt op vijf Kamerzetels, hoewel het volgens de Kiesraad nog te vroeg is om conclusies te trekken. "We snappen dat mensen ongeduldig worden, maar op dinsdag 21 maart maken we de definitieve uitslag bekend." De ANP Verkiezingsdienst meldt vrijdagmiddag echter dat de Partij voor de Dieren inderdaad niet meer kan worden ingehaald door 50PLUS, die ook nog hoopte op de laatste restzetel.

Marianne Thieme
@mariannethieme
Stemmen uit het buitenland zijn geteld: De vijfde zetel voor de @PartijvdDieren is definitief binnen! Yes!! #PlanB
2 jaar geleden

Ongeveer 77.500 Nederlanders in het buitenland hadden zich dit jaar geregistreerd bij de gemeente Den Haag om tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te kunnen stemmen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld per volmacht of via een kiezerspas. Het grootste deel, in totaal 64.986 kiezers, koos ervoor om te stemmen per briefstem. Van die stemmen waren er 59.857 (ruim 92%) stembewijzen op tijd weer in Den Haag. Dat is meer dan in 2012, toen 88,65% van alle briefstemmen uit het buitenland op tijd was, aldus de gemeente. Woordvoerder Eric Stolwijk: "We weten dat er geluiden waren over stembiljetten die vanuit Nederland niet op tijd zouden zijn verstuurd. Maar wij konden pas na 14 februari, toen de kandidatenlijsten officieel bekend waren, beginnen met het drukken van de stembiljetten en kandidatenboekjes. We moesten dus in een maand tijd alles drukken, opsturen en weer laten terugsturen. En dat van en naar 166 landen. In de Kieswet staat nu eenmaal dat de briefstembewijzen per post moeten worden verstuurd. We zaten dus klem in de procedure en in de tijd."

STER Reclame