PvdA-voorzitter Hans Spekman tijdens het PvdA partijcongres in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017.
NOS NieuwsAangepast

'Goed dat Spekman verantwoording aflegt en geen 'ajuus' zegt'

De leden van de PvdA spreken zich morgen uit over het vertrouwen in voorzitter Hans Spekman. Fractievoorzitter Van der Velde van de PvdA in Enschede brengt op de Ledenraad in Utrecht daarover een motie in stemming.

"Vandaag wakker geworden met mijn mailbox en whatsapp weer aardig vol met mailtjes van mensen die ik niet of minder goed ken, die blij zijn met mijn initiatief om de leden zich te laten uitspreken over het vertrouwen in het partijvoorzitterschap van de PvdA", schrijft hij vanmorgen op zijn Facebookpagina.

Ajuus

Van der Velde zegt dat hij geen uitgesproken voor- of tegenstander is, maar hij vindt dit iets waar de leden zich over moeten uitspreken. Hij vindt het goed dat Spekman op de Ledenraad verantwoording wil afleggen. "Het is niet goed om de ochtend na de verkiezingen te zeggen 'ajuus' en we hebben het er verder niet meer over."

Voor het in stemming mogen brengen van de motie had Van der Velde vijftig steunbetuigingen nodig, maar het zijn er inmiddels al 205, zegt hij. De PvdA-leden kunnen vanuit huis meestemmen met hun mobieltje of tablet.

Onze partijvoorzitter wilde terug naar de 19e eeuw terwijl we leven in de 21e eeuw.

PvdA-Kamerlid Vos

De toekomst als voorzitter van de PvdA is voor Spekman dus allerminst zeker. Ook de vertrekkende Tweede Kamerleden Vos en Bouwmeester en een aantal anonieme bronnen uiten kritiek op hem in de Volkskrant en De Telegraaf.

Vos zegt in de Volkskrant: "Het verkiezingsprogramma is opgesteld onder leiding een Groningse partijbons die onder Den Uyl diende. De lijst is opgesteld door een Groningse partijbons die ruzie had met Den Uyl. Onze partijvoorzitter wilde terug naar de 19e eeuw terwijl we leven in de 21e eeuw. Onze lijsttrekker gedroeg zich als een regent uit de vorige eeuw. Kijk dan niet verbaasd op als jonge linkse mensen hun heil zoeken bij het GroenLinks van Jesse Klaver."

Volgens Bouwmeester heeft de PvdA na de enorme nederlaag van woensdag verbindend leiderschap nodig. "Dat vraagt bepaalde vaardigheden. Of Spekman die heeft? Dat kun je je afvragen", zegt zij in De Telegraaf.

Woensdagavond, toen duidelijk werd dat de PvdA een historische verkiezingsnederlaag had geleden, zei Spekman dat hij niet meteen zou opstappen omdat hij verantwoording af wilde leggen aan de leden en omdat hij nog maar onlangs door de leden is gekozen.

Spekman: als leden het willen stap ik op

In 2015 werd zijn voorzitterschap verlengd omdat er geen andere kandidaten waren. Spekman wil zelf het liefst aanblijven als voorzitter. Maar als de leden zeggen dat ze het anders zien, is hij bereid om op te stappen.

Hij is de vierentwintigste voorzitter van de PvdA. Voorgangers van hem waren onder anderen Liliane Ploumen, Felix Rottenberg, Anne Vondeling en Ien van den Heuvel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl