Praag toont Ai Weiwei's nieuwe aanklacht tegen mensenhandel

1/7 EPA
2/7 EPA
3/7 EPA
4/7 EPA
5/7 EPA
6/7 EPA
7/7 EPA

In Praag is sinds vandaag het nieuwste kunstwerk van de politiek geëngageerde Chinese kunstenaar Ai Weiwei te zien: een gigantische rubberboot met vluchtelingen. De boot, die aan het plafond van een expositiezaal hangt, is door de kunstenaar specifiek gemaakt voor de museumzaal in de Tsjechische hoofdstad. 

Ai Weiwei koos voor een plek in een Oost-Europees land, omdat in dat deel van Europa het verzet tegen een evenredige verdeling van vluchtelingen over de lidstaten van de Europese Unie het grootst is.

Grootste werk

Het werk, Law of the Journey (Wetmatigheid van de reis), is het grootste kunstwerk dat Ai Weiwei heeft gemaakt. De boot is 70 meter lang, aan boord zitten 258 vluchtelingen, en dan dobberen er ook nog enkele in reddingsbanden rond de boot op de museumvloer. 

De 59-jarige Ai Weiwei, dissident in eigen land, toonde zich al vaker begaan met het lot van vluchtelingen. Hij bezocht twintig vluchtelingenkampen over de hele wereld, inclusief het kamp op Lesbos, waar vluchtelingen bivakkeren die ervan weerhouden worden verder Europa in te reizen. 

En van 14.000 gebruikte reddingsvesten creëerde hij kunstwerken in Berlijn en Wenen.