Het geheim van de honkballers? 'Het plezier spat ervanaf'

Blijdschap bij Jurickson Profar Getty

Het Nederlandse honkbalteam blijkt geen eendagsvlieg. Deze week haalde Oranje voor de tweede keer op rij de halve finales van het sterkste honkbaltoernooi ter wereld. En dit keer hoeft het avontuur, althans volgens de kenners, niet te eindigen in de halve finales. "Dit is het beste team dat Nederland ooit heeft gehad."

Robert Eenhoorn, van 2001 tot 2014 in diverse functies betrokken bij het Nederlands honkbalteam, veerde op bij het zien van de wedstrijd tegen Cuba (14-1). "Die zege was opzienbarend. Ik zou niet weten of Cuba ooit zo'n grote nederlaag heeft geleden."

Eenhoorn en oud-international Tjerk Smeets wijzen op de zes Major League-sterren die dit Nederlands team herbergt, maar beiden kennen ook het geheim van het team: "Het plezier spat ervanaf."

'Halve finale hoeft niet het eindstation te zijn'

Zes Major League-sterren

Xander Bogaerts (Boston Red Sox)
Didi Gregorius (New York Yankees)
Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers)
Jurickson Profar (Texas Rangers)
Jonathan Schoop (Baltimore Orioles)
Andrelton Simmons (Los Angeles Angels) 

'Geoliede machine'

Eenhoorn ziet een op elkaar ingespeeld team. "Wat Nederland zo sterk maakt? Ja, er zitten inmiddels aardig wat Major League-spelers tussen. Maar deze jongens kennen elkaar al jaren. Het is echt een team. En dat is een voordeel ten opzichte van andere landen."

Bovendien: "Ze compenseren elkaar, ze aanvaarden alles van elkaar. Dit is een geoliede machine."

Smeets erkent ook dat het plezier de kracht is. "Ik denk dat dit het sterkste Nederlands team ooit is. Wat hen zo goed maakt? Ze hebben zo veel lol samen. Het is echt een familie. En dan maakt het niet uit dat de één geboren is in Oranjestad, de ander in Oss, eentje in Amsterdam en eentje in Willemstad. Het is een groep broers met daarboven een hele goede coachingsstaf. Het gaat zó goed samen." 

Vooraf: honkbaltitel prooi voor Nederlandse MLB-sterren

'Uniek? Weet ik niet'

Ondertussen zijn ze wel actief op een echt wereldkampioenschap. "Dit is het beste honkbaltoernooi dat de sport kan voortbrengen. Met de allerbeste spelers. Dus de sterren van de Major League, van Japan, van Korea, ze doen allemaal mee dit toernooi", weet Smeets.

Is het om die reden een unieke prestatie dat Nederland in de halve finales staat? "Weet ik niet", zegt Smeets. "Het laatste echte WK hebben wij gewonnen en dat was nog wel zonder Major League-spelers, maar vier jaar geleden op ditzelfde toernooi, haalden we ook al de halve finales." 

Nederland is sterker geworden in vier jaar tijd. "Het grootste gedeelte van die selectie is hetzelfde als vier jaar geleden, maar toen waren het nog prospects. Nu zijn ze sterren, vier jaar ouder, vier jaar wijzer en in veel gevallen vier jaar beter."

'Nu willen ze winnen'

Voor Eenhoorn hoeven de halve finales niet het eindstation te zijn. "Deze jongens hebben iedere keer weer gepresteerd. Ze kunnen het opbrengen om te excelleren op het juiste moment. Vier jaar geleden was het een verrassing, twee zeges op Cuba."

"Nu is er weer van Cuba gewonnen, maar wel met andere cijfers. En er staat een team met body. Ik denk dat het gevoel nu anders is dan vier jaar geleden. Toen was het al een prestatie om de halve finales te halen, nu willen ze winnen." 

Het toernooi gaat verder op dinsdagochtend 21 maart, 02.00 uur (Nederlandse tijd). Dan speelt Nederland in Los Angeles de eerste wedstrijd in de halve finales. De tegenstander wordt komend weekeinde bekend.