Amerikaanse cadetten bij een sportwedstrijd
NOS NieuwsAangepast

Veel geld naar defensie en veiligheid in eerste begroting Trump

De Amerikaanse regering van president Trump wil in zijn eerste begroting tientallen miljarden meer besteden aan leger en veiligheid. Het ministerie van Defensie krijgt er tien procent bij en Binnenlandse Veiligheid zes procent.

Trump heeft zijn plannen naar het Congres gestuurd, dat het laatste woord heeft over de begroting. Hij zei erbij dat hij met de begroting de veiligheid van het Amerikaanse volk wil waarborgen.

Hij wil dat doen door het budget van het leger met 54 miljard dollar te verhogen. Verder wil hij meer geld uitgeven aan het wegvoeren van illegale immigranten. Daarnaast staat de muur die Trump langs de Mexicaanse grens wil laten bouwen voor in totaal vier miljard dollar op de begroting.

Forse bezuinigingen

Trump financiert zijn uitgaven door flinke bezuinigingen bij onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat 31 procent minder te besteden krijgt en bij milieudienst EPA, die 28 procent moet bezuinigen.

Ook wordt er fors gesneden in hulpprogramma's voor onder anderen de armen, mensen met lage inkomens en kunstenaars.

De begroting van in totaal 1,15 biljoen dollar moet door het Congres worden goedgekeurd. De Democraten hebben al duidelijk gemaakt dat ze niets zien in de plannen, maar ook een aantal prominente Republikeinen heeft kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl